VELIKO NEVRIJEME

Pogledajte ovo! U Istri se jučer stvorio tornado; Rušio stoljetne hrastove i stupove na cesti

Jučer se u središnjoj Istri iz superćelijskog oblaka razvio tornado. Prema procjenama Istrameta, radilo se o tornadu intenziteta F1. 

Tornado se razvio iz superćelijskog oblaka koji se razvio na moru zapadne Istre, a potom je nakon 18 sati ojačao te se premjestio kopnenim dijelom od Poreča prema Pazinu.

Rušio stoljetne hrastove, savio HEP-ov stup

Na svu sreću tornado se kretao nenaseljenim, šumskim područjem izbjegavajući sva naselja na svojoj ruti. Kuda je prošao srušio je brojna stabla, nerijetko i hrastove stare 100-tinjak godina, a savio je i stup HEP-a, navodi Istramet.

Najpogođenije je područje oko Anžići i Kvešti, a prolazak tornada jasno se može uočiti na liniji dugačkoj 500-tinjak metara.

Zašto tornado, a ne pijavica?

F1 snagu tornada obilježavaju brzine vjetra u vrtlogu između 116 i 188 km/h, a u slučaju ulaska ovakvog vrtloga u naselje, valjalo bi očekivati oštećenje krovova, rušenje većih stabala i popriličnu materijalnu štetu.

Zašto se ova pojavu ne nazivam pijavicom leži u tome što se pijavicama nazivaju vrtložne pojave koje nastaju iznad morske površine, dok se tornada razvijaju u sklopu superćelija iznad kopnenog područja i za razliku od pijavica iznimno su rijetka na području Istre.

VIDEO DANA:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views