Policija privodi Agrokorovu bivšu vrhušku! PRIVEDENI: Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Mislav Galić

Mislav Galić u policijskom vozilu priveden u policisku postaju Oranice. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor, a prema neslužbenim informacijama u istrazi sudjeluje oko 300 policajaca koji istražuju na čak 60-ak lokacija

Ključni događaji

15:20 Plenković: ‘Vlada se ponašala odgovorno, Marić se ne treba povući, lex Agrokor je pisala Vlada’
14:37 Odvjetnik Ante Todorića potvrdio da Ivica nije u Hrvatskoj, a da Ivu Balent ne sumnjiče
14:01 Beogradski mediji s velikom pozornosti o akciji hrvatske policije Agrokor: neslužbeno najavljuju dolazak Ante Ramljaka.
13:42 U popodnevnim satima uhićenici će biti dovedeni u Županijsko državno odvjetništvo
13:02 Butković: Vlada učinila sve za stabilizaciju Agrokora
12:48 Neslužbeni popis prvoosumnjičenih
12:27 Tolušić: Ako je netko kriv, odgovarat će
12:25 Sud još ne smatra da je Todorić u bijegu, dat će mu se i do tjedan dana da se vrati prije nego njegovo odsustvo počnu tretirati kao bijeg
11:43 Sloković poručila: Počeo politički obračun protiv Todorića
11:29 Priveden Damir Kuštrak

PRETHODNI

15:20
Plenković: ‘Vlada se ponašala odgovorno, Marić se ne treba povući, lex Agrokor je pisala Vlada’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvih uhićenja u slučaju Agrokor, da neće komentirati proces koji vode policija i DORH, ustvrdio je da se Vlada u zadnjih deset mjeseci, otkad je postalo jasno da situacija u toj kompaniji nije dobra, ponašala odgovorno, poručio je kako bi za državu bilo zdravo i higijenski da se ta priča odmrsi do kraja, odbacio je odgovornost ministra financija Zdravka Marića, te je ustvrdio kako je lex Agrokor pisala Vlada uz pomoć stručnjaka.

14:37
Odvjetnik Ante Todorića potvrdio da Ivica nije u Hrvatskoj, a da Ivu Balent ne sumnjiče

Fran Olujić, jedan od odvjetnika Ante Todorića za Vijesti.hr potvrdio je da njegov klijent nije u Hrvatskoj, ali da prati sve što se događa i da će se odazvati pozivu kad ga dobije u najkraćem roku. Nije htio odgovoriti na pitanje gdje je Ivica Todorić, ali je rekao da su u Kulmerovim Dvorima supruga Ivice Todorića, te Hrvoje Balent, kao i drugi članovi obitelji koji nisu ni na koji način povezani s istragom (rekao je i da Ivu Balent ne sumnjiče)

14:01
Beogradski mediji s velikom pozornosti o akciji hrvatske policije Agrokor: neslužbeno najavljuju dolazak Ante Ramljaka.

Beogradski mediji s velikom pozornosti izvješćuju o akciji hrvatske policije Agrokor, prateći iz sata u sat uhićenja čelnika ovog koncerna, službenih reagiranja i komentara zasad nema, ali se neslužbeno najavljuje dolazak povjerenika hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljaka.

Po neslužbenim saznajiima TV N1, u Beograd u srijedu trebao bi doputovati povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak, a očekuje se da će tema sastanka biti poslovanje poduzeća tog koncerna koja posluju u Srbiji.

Izvori Hine bliski srbijanskoj vladi i Gospodarskoj komori Srbije nisu mogli potvrditi vijest o dolasku Ramljaka u Beograd, ali niti isključiti tu mogućnost.

Po ocjeni N1, “što se tiče današnjih uhićenja nekadašnjeg vodstva Agrokora, ta situacija neće utjecati na Agrokorove tvrtke koje posluju u Srbiji”.

Primjena Lex Agrokora, odlukama srbijanskih sudova, nije omogućena na poduzeća Agrokora u Srbiji, tako da njihova imovina ne može biti jamstvo za eventualne nove kredite Agrokora.

Gospodarski sud u Beogradu odbio je ljetos zahtjev izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, da poduzeća koja u Srbiji posluju u okviru tog koncerna, prijeđu pod njegovu upravu i Lex Agrokor.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s ukupno oko 11.000 djelatnika.

Početkom travnja tadašnji srbijanski premijer, a danas predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz poduzeća koja su povezana u sustav Agrokora ne odlijeva iz Srbije.

13:42
U popodnevnim satima uhićenici će biti dovedeni u Županijsko državno odvjetništvo

Kako se doznaje prvi uhićenici u slučaju Agrokor u poslijepodnevnim satima bi trebali biti dovedeni u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo na razgovor. Tek nakon toga tužiteljstvo bi trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu.

13:02
Butković: Vlada učinila sve za stabilizaciju Agrokora

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je ponedjeljak da ne može komentirati istrage i uhićenja u slučaju Agrokor, ali kao član Vlade mora reći da je Vlada do sada učinila sve da se sustav Agrokora stabilizira.

Donošenjem zakona, tzv. lex Agrokor, spasili smo radna mjesta i stabilizirali sve ono što se trebalo dogoditi i negativno se preliti na hrvatsko gospodarstvo, a najbitnije je da se nastavlja proces restrukturiranja i stabiliziranja Agrokora, rekao je Butković novinarima nakon radnog sastanka s ličko-senjskim županom Darkom Milinovićem, na kojem se razgovaralo o velikim projektima iz županijske prometne strategije.

12:48
Neslužbeni popis prvoosumnjičenih

Kako Vijesti. hr neslužbeno doznaju ovo su prvi osumnjičeni:

Ivica Todorić, Ante Todorić, Ivan Todorić, Alojzije Pandić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, direktor revizorske tvrtke Baker Tilly, financijski analitičar i revizor, Marijan Alagušić (također izvan zemlje), Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Ivica Sertić

12:27
Tolušić: Ako je netko kriv, odgovarat će

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak kako u slučaju Agrokor svi rade svoj dio posla, uključujući policiju i Državno odvjetništvo, te da će, ako je netko kriv, za to i odgovarati, ali će to utvrditi istraga i započeti izvidi.

Na upit novinara jesu li on i njegovi prethodnici, bivši ministri poljoprivrede, mogli znati što se događa u Agrokoru s obzirom na velike svote proračunskog novca koje su doznačavani koncernu za proizvodnju, Tolušić je rekao da se “kada se govori o bivšim ministrima, iz dana u dan čudi naknadnoj pameti onih koji imaju nešto za reći o slučaju Agrokor”.

Najmanje je upetljana u priču o Agrokoru ova Vlada, a velika većina resornih ministara nije imala nikakve veze s tim. Dio jest, ali se nije u Agrokoru nešto dogodilo zadnjih šest mjeseci ili godinu dana, već u zadnjih 15 do 20 godina, kazao je Tolušić tijekom posjeta osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

“I sada su svi oni koji su to znali, odobravali HBOR-ove kredite, prije 4 do 5 godina, kao Gordan Maras, došli naknadnoj pameti i čude se da nešto nije u redu”, ističe Tolušić. Znalo se da s Agrokorom nešto nije u redu i ranijih godina, “ali nitko ništa nije poduzimao do ove Vlade”.

Poručio je da će Vlada riješiti “ovaj vrući krumpir i dovesti gospodarstvo i cjelokupnu gospodarsku situaciju u normalan smjer”.

12:25
Sud još ne smatra da je Todorić u bijegu, dat će mu se i do tjedan dana da se vrati prije nego njegovo odsustvo počnu tretirati kao bijeg

U izvidima je izdan nalog za uhićenja 15 osoba, a zasad doznajemo ima 30 svjedoka.

RTL doznaje da od svjedoka to su uglavnom žene i to niže pozicionirane zaposlenice koncerna. Nakon privođenja slijede ispitivanja u Selskoj a sutra navečer/preksutra u jutro izlaze pred istražnog suca. Očekuje se i proširenje izvida na još ljudi, nakon ispitivanja. Izvidi postaju istraga tek nakon rješenja o istrazi, a nakon ispitivanja osumnjičenih. Sud još ne smatra da je Todorić u bijegu, dat će mu se i do tjedan dana da se vrati prije nego njegovo odsustvo počnu tretirati kao bijeg.

11:43
Sloković poručila: Počeo politički obračun protiv Todorića

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković izjavila je u ponedjeljak da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj.

Sloković je novinarima ispred Županijskog suda u Zagrebu izjavila da Todorić nije u bijegu i da ona za sada ne može više ništa reći o tom slučaju.

Na upit kad bi Todorić mogao doći u Hrvatsku, Sloković je rekla da će vidjeti kako će ići postupak i što će se dalje događati.

Nije odgovorila na pitanje da li se jutros čula sa svojim branjenikom u čiji je dom policija upala rano ujutro.

Policija je u ponedjeljak prijepodne počela s uhićenjima bivših čelnika Agrokora koju su tu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava, a prema podacima Državnog odvjetništva “izvidi i pretrage” traju kod 15 osoba.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari