Pomor pčela u Hrvatskoj ozbiljan problem: Štete već imaju i voćari jer nema tko oprašivati voćke!

Posljednjih mjesec dana pčelari iz Istre, Dalmacije i Slavonije prijavljuju pomor pčela.

Pčelari diljem zemlje su zabrinuti zbog pomora pčela. Šteta je nastala zbog blage zime, prevrtljivog vremena, ali i pesticida kojima voćari ovih dana tretiraju voćke.

U nekim pčelinjacima u Slavoniji – stradala je i do trećina košnica. Pčelari strahuju da će se ponoviti pomor iz 2015. godine, kada je uništeno 20 posto pčela.

Pčela, naime, za svog života proizvede najviše žličicu meda, a tijekom jednog leta posjeti stotinjak cvjetova.

“Događa se da brojimo mrtve, za Josipovo, to je otprilike mjesec dana se radi temeljni pregled i tada znamo što je prezimjelo”, kazao je za RTL Danas pčelar Ivan Bračić.

Stručnjaci upozoravaju kako je, uz visoke temperature, uzrok pomora i pretjerana upotreba pesticida u poljoprivredi. Posljednjih mjesec dana pčelari iz Istre, Dalmacije i Slavonije prijavljuju pomor pčela.

“Pčele nisu kao krave u štali. One su 7 kilometara u promjeru u okruženju i ako jedan pčelar ne suzbija kvalitetno pčelinje bolesti, on kontaminira ostale zajednice”, pojasnio je Bračić.

Drastičan pad broja pčela ne bi trebao zabrinjavati samo pčelare jer je njihova važnost puno veća.

Kukci, među kojima su dominantne pčele, oprašuju čak oko 80 posto biljaka na Zemlji. Prinosi jabuka, krušaka i šljiva, i do 90 posto ovise o uspješnom oprašivanju pčela.

Štete već sada imaju i voćari, jer nema tko oprašivati voćke pa se prinosi smanjuju. Pogotovo su veliki gubitci na poljima suncokreta.

Pčele su se prilagodile mnogim vremenskim promjenama, kroz 53 milijuna godina, anatomski su nepromjenjene. Ali bolesti pčela, primjena pesticida, i zahtjevnije znanje pcelara nego prije zahtjeva da se čimbenici uravnoteže.

Uz pčele ide i medarstvo, od kojeg mnogi žive.

U Hrvatskoj ima oko 15 tisuća  proizvođača meda. Od godine do godine proizvedu od 8 do 10.000 tona meda.  Prošle godine izvezli su samo 380 tona meda, a uvezlo se 4 puta više odnosno  1300 tona.

Einstein je upozorio: “Kad bi pčele nestale sa Zemlje, čovječanstvo bi imalo još samo četiri godine života.”

Službenih podataka o šteti i drastičnim pomorima još nema. Ali alarm se upalio.

Aida Šukurica

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja