Posjetili smo bolnicu u kojoj će ispitati stanje Filipa Zavadlava: ‘Ovdje se liječi 30 ubojica’

Idi na originalni članak

Samo neubrojive osobe nisu kazneno odgovorne, što znači da ne idu na izdržavanje kazne u zatvor

Oglas

Odvjetnik trostrukog splitskog ubojice Branko Šerić, je svog klijenta Filipa Zavadlava vidio prvi put, i to u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj u Zagrebu gdje su razgovarali nešto manje od sat vremena.

Prije odlaska u svom je uredu, rekao nam je odvjetnik Šerić, zatekao nalog za psihijatrijsko vještačenje koje će biti u Klinici za psihijatriju Vrapče. Naša reporterka Ružica Đukić posjetila je forenzičku psihijatriju i prošla kroz odjel na kojem se liječi 30 ubojica.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Kao da nimalo nije zadovoljan sastankom. Tako je izgledao odvjetnik Šerić nakon razgovora s klijentom. Ili je barem želio da javnost stekne takav dojam.

Filip Zavadlav nije tražio da vidi oca, a ni brata. Sve dok traje istražni pritvor, a njegov odvjetnik će tražiti da se on, zbog njegove sigurnosti, produži i nakon 30 dana, biti će u zatvorskoj bolnici. No, u pratnji pravosudnih policajaca će na vještačenje u Vrapče točnije, na odjel za forenzičku psihologiju.

“To su pacijenti kao i na bilo kojem drugom neforenzičkom odjelu. Jedina razlika je što su naši pacijenti počinili protupravno djelo i što kod njih postoji rizik da bi mogli počiniti novo kazneno djelo”, kazao je Goran Arbanas, forenzički psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče.

U bolnici je trenutno 70 osoba i sve su psihički neubrojivi. Na prvi pogled odjel kao bilo koji drugi, ali moderniji i sređeniji. No ipak, nije tako.

“Budući da mi u bolnici želimo stvoriti što humanije uvjete mi nemamo rešetke na prozorima no međutim, prozori se ne mogu otvoriti, oni su neprobojni, a postoji samo jedan ovako manji prozorčić koji se može otvoriti, a kroz koji se nitko ne može provući”, govori Arbanas.

Na odjelu je trenutno čak 30 ubojica i svi su osim jedne osobe ubili ili člana obitelji ili nekog koga su jako dobro poznavali.

“U sobi za izolaciju izoliramo one pacijente koji su pod rizikom da bi se mogli sami ozlijediti pa je ovo prostor u kojem se ne mogu ozlijediti. Tu su, obično, vrlo kratko”, objasnio je Arbanas.

Na taj će odjel na vještačenje uskoro stići i splitski ubojica.

“Stići će u prostor u klinici za psihijatriju Vrapče gdje se provode psihijatrijska vještačenja. Obično u tom prostoru sjede pravosudni policajci i u toj prostoriji vodimo razgovore i pregled ispitanika u koji su uvijek uključeni psihijatar i psiholog. Razgovori  se vode više puta, danima. Uobičajeno je da nam sud da 30 dana za provođenje vještačenja, ali, po potrebi, vještačenje može trajati i duže kad mi tražimo od suda produženje naloga za vještačenjem”, rekao nam je forenzički psihijatar.

Na kraju zajednički psiholog i psihijatar predstavljaju ispitanika konziliju sastavljenom od dvadesetak psihijatra i psihologa koji donose odluke o ubrojivosti točnije, o sposobnosti da počinitelj shvati posljedice svojeg postupanja.

Postoje četiri razine. Znači, postoji razina ubrojivosti, smanjene ubrojivosti, ali ne i bitne, bitno smanjene ubrojivosti i neubrojivosti. I nije riječ o glasanju u kojem je primjerice 15 stručnjaka tvrde da je osoba neubrojiva, a pet da nije. Odluke su jednoglasne.

Samo neubrojive osobe nisu kazneno odgovorne, što znači da ne idu na izdržavanje kazne u zatvor. Ostale tri kategorije jesu. U kojoj kategoriji je Filip Zavadlav uskoro se se ispitati…

Vijesti.hr

Exit mobile version