Požar na ruskoj podmornici proglašen ‘državnom tajnom’!

U požaru na vojnoj podmornici, koja se, po službenoj verziji, bavila znanstvenim istraživanjima oceanskog dna i morskih ekosustava, poginulo je 14 mornara

Rusija oplakuje 14-oricu članova posade podmornice ruske mornarice koji su se ugušili dimom u katastrofalnom požaru pod vodom. Uzrok požara još je nepoznat, a ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je hitnu istragu. No, upitno je hoće li javnost upoznati s rezultatima.

Pojedinosti o požaru na ruskoj podmornici “neće biti objavljene”, priopćio je u srijedu Kremlj, objasnivši da je riječ o “državnoj tajni”.

“Ta informacija ne može biti u cijelosti objavljena. Ona spada u kategoriju državne tajne”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenivši da je to “sasvim normalna” odluka.

“Naravno, zapovjednik je odmah dobio izvješće o incidentu. Bilo je herojskih akcija posade da spase brod”, dodao je.

U požaru na vojnoj podmornici, koja se, po službenoj verziji, bavila znanstvenim istraživanjima oceanskog dna i morskih ekosustava, poginulo je 14 mornara, među kojima sedmorica kapetana prvog reda. Vlasti nisu otkrile je li riječ o podmornici na nuklearni pogon koja bi mogla ugroziti okoliš. Požar se dogodio u ponedjeljak navečer.

Sućut obiteljima žrtava izrazio je i ruski predsjednik.

“Bila je to iznimno profesionalna posada. Prema preliminarnim izvješćima, sedmorica od četrnaestorice poginulih imali su čin kapetana, a dvojica su bila ruski heroji. To je veliki gubitak za flotu i za cijelu vojsku”, izjavio je Putin.

Ruski predsjednik naložio je ministru obrane Sergeju Šojguu da ode u Severomorsk, vojnu luku na ruskom Arktiku, i “utvrdi uzroke te tragedije”.

“Mornari u podmornici bili su jedinstveni vojni stručnjaci, visoki profesionalci koji su provodili važna istraživanja u Zemljinoj hidrosferi”, izjavio je Šojgu.

Preživjeli članovi posade naposljetku su uspjeli ugasiti vatru, a dobili su i pohvale.

“Mornari su evakuirali civilnog industrijskog stručnjaka iz odjeljka koji je bio zahvaćen vatrom i zatvorili vrata kako bi spriječili širenje požara. Borili su se do samog kraja, ispunili svoju dužnost, ugasili vatru i spasili svoje prijatelje i podmornicu”, rekao je Šojgu.

Po ruskim medijima, mogla bi biti riječ o nuklearnoj podmornici AS-12 “Lošarik” koja nije naoružana, a služi za istraživanja i posebne operacije u velikim dubinama.

Nesreća podsjeća na tragediju nuklearne podmornice Kursk, ponosa ruske Sjeverne flote, koja je potonula tijekom vježbi u Barentsovu moru s 118 članova posade 12. kolovoza 2000., na početku Putinova mandata.
Ida Hamer

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari