PREDSJEDNICA JAKO OŠTRA PREMA VLADI: Što o tom njenom zaokretu kažu vladajući i oporba

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

U Hrvatskoj je izvanredno stanje – objavila je predsjednica. Prema njezinim riječima u Hrvatskoj ne živimo već životarimo! Nastavila je time žestoko kritizirati vladajuće

Poruku je poslala sa svečane sjednice Skupštine Vukovarsko-srijemske županije – te tako dala šlagvort oporbi koja je istovremeno u Saboru tražila opoziv Vlade Andreja Plenkovića. Predsjednica od premijera između ostaloga traži promjenu proračuna za iduću godinu kako bi se spriječilo demografsko odumiranje.

Prema Ustavu izvanredno stanje je neposredna ugroženost neovisnosti i jedinstvenosti republike. Ovakve situacije stvaraju mogućnost da se može na zakonit način posredno ili neposredno, ograničiti ili u potpunosti ukinuti ustavom zajamčena slobode i prava čovjeka i građanina. Što je predsjednica točno mislila…..

Dva dana nakon udara na Vladu iz Opatije, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastavlja u Slavoniji. Ovaj put zbog demografije.

“Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Hrvatska je danas, posebno Slavonija ugrožena. Ugrožena je iseljavanjem i izumiranjem. Želimo zapošljavanje i veće plaće, želimo život a ne životarenje”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike.

U kritikama Vladi, predsjednica zadire i u sam prijedlog proračuna.

“Treba još jednom razmotriti prijedlog proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije. Nužno je što prije provesti fiskalnu i funkcionalna decentralizacija”, poručila je predsjednica.

Premijer je o kritikama s istoka zemlje čuo od SDP-ovaca, dok se u Saboru branio od njihova zahtjeva za opozivom Vlade.

“Što se tiče govora predsjednice Republike ona izražava svoj stav. Meni se čini da opća klima koja se nastoji stvoriti multipliciranjem svih mogućih negativnih informacija, kulminira danas, danas je taj dan, danas istresite sve što želite”, kazao je Andrej Plenković, (HDZ) predsjednik Vlade.

U SDP-u se slažu predsjednicom, no tvrde, zakasnila je.

“Mislim da je u pretkampanji i ne želi ponoviti grešku Ive Josipovića, i pokušava se distancirati od ove loše vlade”, kazao je Siniša Hajdaš Dončić, (SDP) saborski zastupnik.

Što je mislila pod izvanrednim stanjem predsjednica nije htjela pojasniti. Prema Ustavu značilo bi to ugrozu neovisnosti ili veliku elementarnu nepogodu, kako je shvatio i ministar obrane.

“Mi smo sigurna zemlja, borili smo se za mir i slobodu, i zadaća svih nas da se borimo za bolju Hrvatsku”, poručio je Damir Krstičević, (HDZ) ministar obrane.

Upravo se Krstičević spominje kao Plenkovićev izbor za kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima. To očito brine predsjednicu, pa je zaoštrila retoriku prema Vladi.

Andrijana Čičak Božić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari