PREDSJEDNICA OBJAŠNJAVA: Zašto je u šatoru bolje biti udvoje nego sam?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je pokazala zavidno vojno znanje i otkrila uz ritam koje pjesme se radi masaža srca

Hrvatska predsjednica kad god ima priliku voli obući uniformu, a danas joj se baš pružila lijepa prilika. Bila je u posjetu kadetima na terenskoj obuci u Udbini. I pokazala da je i sama prošla nešto od takve obuke. Naučila nas je uz koju muziku se najbolje daje masaža srca i zašto je pod šatorom bolje biti udvoje nego sam.

Tako se filtrira voda, a ovako rade zamke za hranu, pokazuju nam vojni kadeti. U zimskom kampu u Udbini – kadeti su vrhovnoj zapovjednici prezentirali preživljavanje u surovim uvjetima.

Jeste uspjeli uhvatiti zeca nekog? – Upitali smo ih. – Zeca jesmo uspjeli uhvatiti.

Predsjednica ih je posjetila pred kraj njihovog 13-dnevnog drila. Kako izgleda njih raspored?

“Pa evo buđenje u 5 sati ujutro, nakon toga tjelovježba, doručak, dizanje zastave i nakon toga u 8 sati počinje obuka koja traje do ručka! Nakon ručka imamo poslijepodnevnou obuku do večer i počinak u 22h”, kazuje nam kadetkinja Ivana.

A baš tako mogao bi izgledati i dan ročnika ako se ponovno uvede obvezni vojni rok! Predsjednica bi ga radije zvala temeljnom obukom! U RTL-ovoj anketi – za vraćanje se izjasnilo 54 posto ispitanih s kojima se predsjednica u potpunosti slaže!

“Mislim da je potrebno i tih nekoliko tjedana koji će pomoći mladim ljudima da spoznaju dosta toga o sebi, da uvedu samodisciplinu, zdrav život, ustajanje u 5 ujutro, lijeganje u 10 navečer, a pritom da se možda čak malo i zabave”, kazala nam je predsjednica.

Smatra, u nekoliko se tjedana može naučiti mnogo – i u tome ima podršku!

Mislim da je potrebno i tih nekoliko tjedana koji će pomoći mladim ljudima da spoznaju dosta toga o sebi, da uvedu samodisciplinu, zdrav život, ustajanje u 5 ujutro, lijeganje u 10 navečer, a pritom da se možda čak malo i zabave

“Mjesec dana kontinuiranog rada, ako je vrijeme dobro organizirano je jako jako puno, jako puno!” Uvijek ćete imati onih koji su za i protiv, a mi evo radimo analize, raščlambe, a onda ćemo kako kaže predsjednica napraviti jedan program i ja vjerujem da će odaziv mladih ljudi biti pozitivan”, uvjereni su iz Oružanih snaga.

Oporba podsjeća da se ni premijer svojedobno nije odazvao na služenje vojnog roka pa su Arsen Bauk i Peđa Grbin ministra obrane pitali koliko je građana oslobođeno vojne obveze zbog talasemije minor.

A što je sve premijer mogao naučiti na obuci, predsjednica dobro zna. Pokazala nam je izolacijsku foliju i otkrila važne informacije. “Ne znam jeste li ikad probali tu foliju na sebi, da, jako, jako dobro štiti i drži temperaturu, ali naravno ovi šatori koji su predviđeni za dvije osobe su puno puno bolji jer ipak kad su dva ljudska tijela, griju prostor je ugodnije!

A provjerila je i znanje novinara..

“Što ćete prvo učiniti kada prilazite unesrećenoj osobi”, upitala je predsjednica. – “Situacijska svijest!”

Predsjednica je otkrila koju je pjesmu najbolje vrtiti dok radite masažu srca. “Stayin’ Alive, iz osamdesetih.”

Je li predsjednica sve dobro naučila – provjerili smo u Crvenom križu.

“Ukoliko dođemo na mjesto nesreće i zateknemo osobu bez svijesti i ako nema reakcije, zabaci se glava, podigne čeljust, provjeri disanje. Ako osoba ne diše – pristupa se vanjskoj masaži srca. Krećemo u ritmu od 110 do 120 pritisaka u minuti”, objašnjavaju nam u Crvenom križu.

Zašto je predsjednica spomenula baš tu pjesmu?

– “Očito jer je upućena! Jer se zaista ta pjesma koristi u edukaciji laika kao jedna metoda kako bi laici što lakše savladali vještinu masaže srca jer je potrebno primijeniti dobar ritam.”

Eto, predsjednica očito zna, tko ne zna – upute može potražiti na YouTube stranici Crvenog križa!
Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari