U BANSKIM DVORIMA

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade; Trebamo li očekivati ‘lockdown’ i policijski sat?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade u Banskim dvorima održao je sjednicu Znanstvenog vijeća

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obraća se javnosti u Banskim dvorima nakon sjednice Znanstvenog vijeća. 

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frtlvijesti%2Fvideos%2F1658646034296205%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”316″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”

“Svi smo svjesni ozbiljnosti situacije i apeliramo na provedbu svim mjera koje je donosio Stožer civilne zaštite. Ono tš je važno je da ćemo od članova Znanstvenog savjeta dobiti prijedloge dodatnih mjera. Sigurno ćemo produljiti trenutne mjere. Zajednički je stav da neće biti kompletnog lockdowna niti policijskog sata. Nitko ne zagovara takvu opcij”, poručio je Plenković.

Većina je ocijenila da su mjere primjerene, ali pitanje je jesu li pripremljene dodatne mjere.

“Postoji jedna margina, ali nitko ne zagovara snažnje mjere ograničenja. Primjerice, da se zatvore škole i kafići ili da trgovine rade do 17 sati i tako dalje”, rekao je Plenković.

Komentirao je i tvrdnju da u određenim bolnicama nema lijekova za onkološke pacijente.

“Čim se rebalnas usvoji slijedi isplata sredstava. Ministar Beroš je u kontaktu s nadležnim ustanovama i vjerujem da je prije riječ o iznimci nego pravilu ukoliko je netko ostao bez lijeka. Osigurati ćemo onima kojima treba potrebne lijekove”.

Premijer se zahvalio medicinskom osoblju, posebno onima koji su uključeni u bitku s pandemijom koronavirusa.

“Što se tiče njihovih sugestija, ministar s njima vodi dijalog. S te strane od broja liječnika i sestara, preraspodjela aparata, o tome brigu vodi Ministarstvo zdravstva. Važno je imati kvalitetan dijalog sa svim ustanovama. Razumijeli smo poruku i ministar vodi dijalog”, izjavio je Plenković.

Iz dana u dan bilježi se rekordan broj novozaraženih, a mjere su kao adekvatne. Znanstvenik Ivan Đikić smatra da smo palicu preuzeli od Švedske i da je Vlada prekasno reagirala.

“Mjere su adekvatne. Nisam pratio što je gospodin znanstvenik rekao. Što se tiče vbroja zaraženih, cijelog tjedna vidimo znatno, znatno, znatno manji rast. Zadnjih dana taj rast se sveo na tri, četiri posto. Prema tome mi idemo s primjerenim mjerama i vlastititm modelom, ali učimo na tuđim iskustvima”

Usporavanje rasta je primjerno, ali postoji opasnost da se sutradan prijeđe granica od 3000 zaraženih. Liječnici upozoravaju da će umirati oni koji ne bi trebali umirati.

Osvrnuo se i na izjavu Gordana Lauca koja je izazvala mnoge polemike u društvu.

“Prošli tjedan sam pojašnjavao okvire Znanstvenog savjeta. Oni su tu dobrovoljno i besplatno. Angažirali su svoj rad i iskustvo Vladi u poduzimanju mjera. Nitko od tih ljudi nije vezani niti politikom Vlade, niti Stožerom, a mi smo još manje vezani njihovim izjavama. Mislim da je gospodin Lauc sam u svojim istupima pojasnio tu nespretnost. Niti je to bila njegova namjera niti je to mislio. Raspravili smo bojne teme i došli do zajedničkog nazivnika. Ne misli svaki član Savjeta nužno isto, zato taj doprinos i je koristan. Što se tiče kriznog upravljanja, to je u vrijeme Covida najvažnija zadaća Vlade i zdravstvenog sustava. Ovo nije samo zdravstveno pitanje, nego i gospodarstveno i financijsko i pitanje radnih mjesta”, rekao je Plenković.

Na pitanje ima li Vlada svoju projekciju o broju smrtnih slučajeva, Plenković je kratko odgovorio: “Ne kanim polemizirati s izjavama gospodina Đikića”.

Ukratko je komentirao i zahtjev oporbe za opozivom ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

“Ja sam to sve nacrtao jučer. Imate nesretan SDP, imate Škoru i Domovinski pokret koji su krenuli u destabilizaciju Vlade po tri osnove. Prvo je istražno povjerenstvo koje se može tražiti na neku preciznu temu. Oni su napravili okvir za nekakvu radnu skupinu. Druga stvar su interpelacija na koju je Vlada odgovorila koja se odnosi na projekt Vjetroelektrane koja će biti raspravljena u utorak i tu ćemo pokazati da su u taj projekt bile uključene sve Vlade u tom periodu. Treća tema, uobičajena, inicijativa za nepovjerenje u ministra. Neće dobiti potrebnih 76. Onda će vjerojatno ići oko ministra Beroša. Prošlo je 100 dana pa oni koji nisu dobili povjerenje birača moraju nešto pokazati”, poručio je premijer.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari