PREMIJER U VATIKANU Orešković upoznao obitelj s Papom: „Ovo je dan kojeg nećemo zaboraviti!“

Premijer Orešković i Papa razgovarali su o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, izbjegličkoj krizi te položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini

Hrvatski premijer Tihomir Orešković i papa Franjo sastali su se jutros u Vatikanu.

Kako je ranije najavljeno, razgovarali su o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, migrantskoj krizi te položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Imali smo priliku podijeliti mišljenja o nekoliko tema. Ovo je dan koji nećemo kao obitelj zaboraviti”, rekao je Orešković nakon susreta s Papom.

Upitan da kakav je dojam na njega ostavio papa Franjo, hrvatski premijer je odgovorio: “To je Sveti Otac i tu je jedna toplina. Pola sata smo razgovarali, baš ono opušteno i vidim da i Papa uvodi neke reforme. U početku smo razgovarali i o reformama. Glavne teme su bile migrantska kriza, Bosna i Hercegovina i kardinal Stepinac”.

“Dosta smo pričali o migrantskoj krizi. Svetom Ocu sam rekao kako se Hrvatska ponašala kroz ovu krizu, da smo imali otvorene granice, da nismo stavili žice ili nekakve zidove, nego smo pokazali na koji način možemo pokazati jednu humanost. Ovih dana smo čuli i od ministra da smo spremni preuzeti već sada 500 izbjeglica iz Turske. Tako da Hrvatska je pokazala tu svoju humanost i to sam prenio Papi. Ali općenito tema je bila na koji način ćemo pomoći tim izbjeglicama, ne samo Hrvatska, nego i Europa. Vidimo da je Europa tu krenula i uvjeren sam da ćemo naći i soluciju”, prepričao je Orešković kako je tekao razgovor o izbjegličkoj krizi.

Budući da su Hrvati u Bosni i Hercegovini u fokusu vanjske politike Svete Stolice i tema su svih pontifikata, upitali smo šefa Vlade što mu je Papa konkretno poručio.

“U BiH su tri naroda, tri vjere. Kao Hrvatima nam je bitno da Hrvatska pruži pomoć Hrvatima u BIH-u. S naše strane, to je u strateškom interesu. Trebamo vidjeti na koji način tu možemo pomoći ekonomski. Od Svetog Oca smo tražili podršku, da sve tri nacije imaju ista prava. Mislim da je svima nama bitna stabilnost u regiji i tu Sveti Otac može imati veliki utjecaj”, odgovorio je.

Upitan što je papa Franjo kazao o kanonizaciji Alojzija Stepinca, Orešković je naglasio: “Prvo moramo razumijeti što Sveti Otac želi učiniti i na koji način želi ubližiti katolike i pravoslavce. Poruka je bila ta da će taj proces krenuti ovo ljeto, a nama je bitno da što prije završi. Poruka je da je kardinal dio našeg idnetiteta, svi Hrvati smo povezani s kardinalom Stepincem i svima nam je cilj da taj proces završi što prije. Hrvatski narod će to pratiti i osjetiti. Vrijeme radi svoje, ali proces ne bi smio predugo trajati jer će hrvatski narod patiti, kako je i Stepinac patio”.

Orešković je dodao kako je uzpoznao svoju obitelj s Papom te da ga je pozvao da što prije posjeti Hrvatsku.

U posjetu premijera prati supruga i četvero djece, a u izaslanstvu su bili i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Nakon susreta s Papom premijer Orešković razgovarao je s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari