NAJDUGOVJEČNIJI NAKON STALJINA

Video | Priča o ‘ruskom caru’: Od siromašnog dječaka do čovjeka od kojeg strepi cijeli svijet

Screenshot RTL

Vladimir Putin – najdugovječniji ruski vođa nakon Staljina, na dobrom je putu da ga prestigne. Promijenio je zakon pa na vlasti može biti do svoje 84-e godine života

Vladimir Vladimirovič Putin. Čovjek koji je na vlasti 22 godine. I premijer i predsjednik. I moguće predsjednik nakon predsjednika, jer potpisao je Zakon kojim briše prošle mandate i na vlasti može biti do 2036-e.

“Poštovani građani Rusije, dame i gospodo, dragi prijatelji. Moja je dužnost i smisao cijelog mog života učiniti sve što mogu za Rusiju, za njezinu sadašnjost i budućnost”, rekao je predsjednik Rusije 7. 5. 2018.

Budućnost ne samo jedne zemlje, nego svijeta – promijenio je ovim potpisom, , izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Smatram da je nužno donijeti odluku koja je već odavno trebala biti donesena – da se odmah prizna neovisnost i suverenitet Donecke i Luhanske Narodne Republike”, kazao je 21. 2. 2022..

Grafolozi su i prije, promatrajući njegov rukopis, zaključili da nema dovoljno strpljenja i tolerancije i da je beskompromisan. Pokazao je to i na sjednici Vijeća sigurnosti. Sjedio je sam, grizao usnu i slušao jednog po jednog.

Nitko mu se nije usprotivio, a ovako je samo par dan prije kako ju sam naziva – specijalne operacije u Ukrajini razgovarao s ravnateljem obavještajne službe.

“Predlažete da započnemo proces pregovora?”, upitao je Putin.

“Ne, ja…”, započeo je ravnatelj ruske obavještajne službe Sergej Jevgenijevič Nariškin.

“Ili priznati suverenitet republika?”, nastavio je Putin.

“Ja…ja ću podržati”, bojažljivo je rekao Jevgenijevič.

“Govorite izravno”, naredio je Putin.

“Podržat ću prijedlog da se priznaju”, odgovorio je Jevgenijevič.

“Podržat ćete ili podržavate – budite izravni, Sergeju Jevgenijeviču”, oštar je bio Putin.

“Podržavam prijedlog”, rekao je Jevgenijevič.

“Onda recite da ili ne”, i dalje je inzistirao Putin.

“Da”, potvrdio je Jevgenijevič na kraju.

Oporbe nema, jer je ili u zatvoru ili egzilu. Najjači kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni, prošli tjedan osuđen je na devet godina zatvora za prevaru velikih razmjera i nepoštivanje suda. Objavio je 500 fotografija Putinove palače na Crnom moru vrijedne milijardu dolara. Kazalište, vinski podrum, bazen i prostorija za ples na šipki.

Njegovi istraživači objavili su i podatke o luksuznoj jahti Šeherezadi, teškoj 700 milijuna dolara, za koju se sumnja da pripada Putinu. Na suhom je vezu u talijanskom gradu Massi pod istragom financijske policije. Tvrde da je kapetan Britanac, a članovi posade – pripadnici ruske državne službe zadužene za Putinovu sigurnost.

Okružen je istomišljenicima. U strogom zdravstvenom balonu i na distanci s jednima, srdačan i blizak s drugima. I dok se o njegovom zdravlju počelo govoriti sve glasnije nakon invazije, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi:

“Vladimir Putin je u boljoj formi nego ikada – fizički i psihički zdrava osoba, sportaš koji će se, kako kaže, “prehladiti na sprovodima svih nas”.

Uz hokej, trenirao je džudo i karate – nositelj crnog pojasa. Odrastao je u siromašnom dijelu tadašnjeg Lenjingrada na čijim se ulicama rano naučio tući. Moto mu je bio: Ako vidiš da nema izlaza, udari prvi. Zbog udarca na Ukrajinu američki predsjednik nazvao ga krvnikom i zločincem.

Gazda Putin zna smiriti psa koji laje. Voli životinje, a pse je znao dobiti na dar od državnika. Jednom prilikom na susretu s Angelom Merkel pustio je svoju labradoricu da joj priđe, a kasnije se pravdao da nije znao za njezin strah od pasa.

Rusi su od 2000-te nastavili davati podršku jer su živjeli bolje. Iza Putina su dobri ekonomski pokazatelji. Smanjio je nezaposlenost, višestruko poboljšao životni standard. Odrastao je u bijedi, na petom katu oronule zgrade u stanu koji su dijelili s još dvije obitelji. Sin tvorničke radnice i bivšeg servisera sovjetske mornarice, među anegdotama naveo je i borbu s divovskim štakorom iz koje je izvukao pouku:

“Kada si stjeran u kut, ne dopusti da te strah paralizira, neka postane izvor tvoje hrabrosti.”

Danas uživa u skupim satovima koje nosi na desnoj ruci i kasni. Gotovo svima. I bivšoj supruzi Ljudmili na spojeve, ali i papi.

U Vatikanu se s papom Franjom susreo tri puta i pustio ga da čeka i po sat vremena. KGB-ovac se nikomu ne treba pravdati zašto kasni. Ova njegova izjava dan uoči invazije na Ukrajinu – svima je zaledila krv u žilama.

“U tom kontekstu, bez ikakve sumnje, svaki potencijalni agresor će se suočiti s porazom i zlokobnim posljedicama ako direktno napadne našu zemlju.”

Privatni život obavijen je velom tajne. S bivšom suprugom, stjuardesom Ljudmilom ima dvije kćeri. Koliko još točno – ne zna se. Miljenik žena, navodno je ljubavnicu – zlatnu olimpijku Alinu Kabaevu s njihovom djecom sakrio u Švicarsku.

“Naši tragovi ostat će na prašnjavim stazama dalekih planeta”, pjevao je Putin.

Nekad je ova pjesma iz 1960-e bila prava himna kozmonauta SSSR-a. Danas, tragovi ostaju, dok ukrajinski gradovi nestaju u prašini. Vladimiru Putinu ostale su dvije godine mandata. Od muškarca visokog 170 centimetra stvoren je lik političkog gorostasa. I pitanje koje si mnogi postavljaju – na što je sve spreman?! Jer svake godine 9.svibnja na Dan pobjede Putin uživa u nadmoći svoje vojske – koju pokazuje cijelom svijetu, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari