TUNEL UČKA

Prije 40 godina otvoren je tunel Učka, a radovi još traju; Upoznajte ljude koji ‘pomiču brda’!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Jedan od najiskusnijih na gradilištu je Dominiko. Radni vijek proveo je u rudnicima, tunelima, na cestama. Ovom se posebno ponosi

Prije 40 godina otvoren je tunel Učka. Veliki i značajan građevinski podvig koji je povezao Istru i Kvarner slavila je cijela nacija i cijela partija. Na svečanom otvorenju političku delegaciju predvodila je osobno predsjednica Saveznog izvršnog vijeća drugarica Milka Planinc.

Inače projektiranje i probijanje 5062 metra dugog tunela trajalo je 5 godina. A onda je 1995. godine drug Franjo Tuđman tunel Učku i i cijeli Istarski ipsilon dao na upravljanje Francuzima. I evo 16 godina poslije dovršava se gradnja punog profila Istarskog ipsilona a počelo je i bušenje druge cijevi tunela Učka.

Više u videoprilogu RTL-a:

Plan je da drugu cijev nakon drugarice Planinc i druga Tuđmana otvori drug Plenković što znači da mora biti gotova za najviše tri godine.

Ovo su ljudi koji pomiču brda. Doslovno.

“Uvijek srce zalupa. Osjetiš se gdje si radio, uvijek malo srce poskoči kad prođeš. Nije ti isto vozit gdje nisi radio i gdje jesi.”

“Dobar osjećaj, onda govorim svojoj djeci, unučadi… Ćaća je to za mene tukao.”

“Kad idem sa ženom i djecom na godišnji tamo gdje sam radio, onda ženi… Evo vidiš, tu sam bio ja, tu sam bio ja.”

“Kako smo delali, kadi smo kipali i tako, sve skupa.”

Delati i kipati su počeli lani u studenom, a probijanje će trajati dvije godine.

“Svaki posao je naporan. Najljepše je ležat i šetat. Kad pogledate to brdo ispred sebe, koje ima 15 metara, jel vam dođe ono.. majko mila, kako ćemo? Bilo je i većih brda pa smo ih riješili”, kaže radnik na probijanju tunela Goran Grmača.

“Situacija je bilo svakakvih, bilo je urušavanja, svašta nešto, al se prevaziđe sve. Strah je umro… Zaboraviš na strah”, iskreno će radnik na probijanju tunela Ilija Mandić.

Spomenici mukotrpnom poslu

Strah je manji kada leđa čuvaju geodeti. Oni sve pripreme, izmjere, u milimetar se zna koliko se duboko, visoko, široko može ići.

“Bez vas ovdje išta ustvari ne bi bilo? Ništa. Mislim bez cijelog kolektiva apsolutno. Vi im ustvari napravite svojevrsnu kartu kako da oni to? Tako je, naš je zadatak projekt s papira prenesemo na teren i onda po tome građevinci izvode radove”, govori geodetkinja Ivana Dodig.

Do tunela vode već izgrađene ceste. U promet je prošle godine pušteno 12 novih kilometara Istarskog ipsilona, krajem srpnja će biti otvoreno još 16 – to znači da će cijela Istra biti povezana autoputom.

Jedan od najiskusnijih na gradilištu je Dominiko. Radni vijek proveo je u rudnicima, tunelima, na cestama. Ovom se posebno ponosi.

“Radi se lijepo mi je stalo neke emocije”, kaže poslovođa zemljanih radova Dominiko Hrgota.

“Riječ je o vrlo zahtjevnoj dionici koja će biti četiri mjeseca prije roka puštena u promet, s nekih cca 700 djelatnika, uglavnom hrvatskih građevinskih kompanija, vrijednost investicije je milijarda i 200 milijuna kuna”, kazao je generalni direktor Bina Istre Dario Silić.

Zasad nije bilo zastoja u radovima.

“Dvije loše karike i to je to, čak i jedna loša karika se jako osjeti. Onda se drugi dečki napate i tako”, kaže voditelj montaže odbojne ograde Goran Zelenović.

“Koliko ste dana proveli na ovoj cesti? Već dvije godine. Sad kad pogledate unazad, jeste li zadovoljni? Je je, bolje. To je trebalo te duple trake i to, prometa je strašno puno, kamiona i svega”, istaknuo je vozač kamiona Nenad Žgomba.

I ovoga puta pod njihovim su rukama niknuli spomenici mukotrpnom poslu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari