PROBLEMI UMIROVLJENIKA: ‘Djeco, nama nije nikako, a mislim da će vama biti još gore’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Rujanskim porastom mirovina za 2,7 posto dio umirovljenika izgubio je pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hrvatski umirovljenici važu svaku kunu.

”Djeco moja, nama nije nikako, a mislim da će vama biti još gore”, mišljenja je Danica iz Zagreba.

“Nažalost, znate i sami kakve su mirovine i onda vam poraste za 24 kune. Taman da si popijete dvije kave za mjesec dana”, požalio se Marijan Bošnir.

Katica pojašnjava: ” Tko ima malo veću mirovinu, porez i prirez i onoliko koliko se povisi, to ti uzmu i ništa to povišenje ne dobiješ.”

Država je tako nekima uzela i dopunsko zdravstveno osiguranje. Rujanskim porastom mirovina za 2,7 posto dio umirovljenika je za nekoliko kuna prešao prihodovni cenzus, koji iznosi 1.516 kuna po članu kućanstva ili 1.936 kuna za samce pa su automatski ostali bez prava na besplatno dopunsko osiguranje te ga moraju plaćati 840 kuna na godinu. Sindikati mjesecima upozoravaju na taj problem.

” Nažalost, šutnja adiminstracije. Kao da ih je baš briga, a ne bi ih trebalo biti briga”, kaže Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatska te dodaje: “” Po nama bi trebao biti stalni cenzus koji se automatski povećava, a to je hrvatska linija siromaštva. Ona tome i služi, sada iznosi 2 321 kunu.”

Nije ih kaže briga još od 2004. od kada je na snazi postojeći prihodovni cenzus. Njegove izmjene traže i u Hrvatskoj stranci umirovljenika.

” Mi smatramo u Hrvatskoj stranci umirovljenika da se taj cenzus može povećati na 1800 kuna po članu obitelji, odnosno 2200 kuna ukoliko osoba živi kao samac”, kaže Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

I ministri rada i zdravstva još su u rujnu obećali riješiti problem.

” Sjest ćemo se s resornim ministrima porazgovarat i nać rješenje”, kazao je u rujnu HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić.

Rješenja još nema- oba ministarstva poručuju da razmatraju modele rješavanja ovog problema- kojeg ostavljaju
za Novu godinu.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari