TURNIR IZ NOĆNE MORE

Procurila snimka djece, navodno iz Splita, koja skandiraju: ‘Ubij Srbina!’

Foto: Screenshot/ YT

Na snimci se čuje i muškarca koji reagira i viče: ‘Hej, tko ti je rek’o da to pevaš’. Jedan od roditelja ispričao je da je trener korektno reagirao te da ih je smirio

Na Youtube kanalu pojavila se snimka s nogometnog turnira u Sarajevu na kojoj se čuju djeca kako viču ‘Ubij, ubij Srbina’, a potom se čuje muški glas koji dovikuje: ‘Hej, tko ti to rek’o da pevaš?’

Podsjetimo, u sarajevskom naselju Ilidža , gdje se održava regionalni nogometni turnir za djecu, jučer je došlo do dva incidenta, a u jednom je nožem ozlijeđen muškarac.

Naime, grupa navijača s fantomkama upala je u hotel i napala muškarca koji je nosio zastavu “Zvezde”, koja je sudjelovala na turniru. Poprskali su ga suzavcem, a kada su mu u zaštitu skočili roditelji ostale djece, huligani su ih “izvukli” van gdje su ih “pojačali” još jednom većom skupinom navijača naoružani noževima i bakljama, piše Kurir. Krenula je tučnjava. Jedan srpski državljanin je izboden, ali nije u opasnosti za život.

Sarajevska policija uhitila je četiri osobe pod sumnjom za nasilničko ponašanje. Privedeni mladići starosti su od 20 do 27 godina.

Jedan od roditelja ispričao je za nova.rs detalje strašne večeri u Sarajevu.

“U pitanju je Tradicionalni junior kup Sarajevo i u pitanju su djeca od 2008. do 2015. godišta. Nakon utakmice Zvezdara i dugo Selo iz Zagreba, djeca su krenula u sobe, a roditelji u drugi hotel u kom su smješteni. Na parkingu je grupa navijača, najvjerojatnije nekih lokalnih klubova, nemaju veze s protivnikom s kojim smo igrali. Huligani su u holu hotela bacili suzavce, a grupa roditelja je izašla na parking za njima. Tamo je bila grupa od 15-20 maskiranih huligana koji su nas gađali bakljama i jednog roditelja uboli nožem”, rekao je roditelj Vlada.

Kaže, na sreću, roditelja su uboli u bedro. “Plitke su rane, primio je tetanus u KC Sarajevo. Ja sam bio s njim u sobi kada je došla pomoć”, ispričao je dalje.

Napadnuti roditelji nisu bili u sukobu ni s kim, a na turniru je, kaže, sve vrijeme vladala ugodna atmosfera.

Razmjenjivali zastavice

“Nitko od roditelja nije u sukobu s bilo kim, ovdje su ekipe z Bosne, Crne Gore, Slovenije, Srbije… Razmjenjivali smo zastavice jedni s drugima, potpuno normalna atmosfera je bila. Evidentno je u pitanju napad navijača, pošto su maskirani s bakljama, noževima i suzavcem”, nastavio je dalje.

Opisao je i detalje s mjesta nesreće: “Bio sam s grupom od desetak roditelja koji smo krenuli za trojicom koji su naprskali suzavac. Izašli smo na parking i tamo ih je bilo dvadesetak. Gađali su nas i mi smo krenuli nazad. U tom trenutku smo ušli u hotel i rekao sam jednom od roditelja da mu je poderana jakna i on kaže gdje i ja mu pokažem. On na to kaže da ga zateže i bedro i kad smo pogledali utvrdili smo da je uboden nožem”.

Djeca su izbjegla napad, ali za dlaku.

“Drago nam je bilo da su djeca u hotelskim sobama i da nisu svjedočila tom činu. Djeca su završila utakmicu 10 minuta prije toga i krenula prema hotelskim sobama, koje su razdvojene od izlaska iz hotela”, rekao je roditelj.

Incident sa skandiranjem

No kako su za Kurir ispričali očevici, svemu je prethodio incident koji, čini se, nije imao veze s napadom u hotelu i riječ je upravo o skandiranju djece, navodno iz Splita.

Tijekom utakmice u hotelskoj dvorani grupa dječaka, sudionika turnira, skandirala je “Ubij Srbina”. Jedan od roditelja djeteta s turnira kaže da dva incidenta nisu povezana.

“To skandiranje se dogodilo na utakmici beogradske škole nogometa ‘Nika T6’. Skandirali su Splićani rođeni 2015. godine, a njihov trener je bio korektan i odmah ih je smirio”, izjavio je roditelj, donosi Kurir.

Inače, riječ je o turniru na kojem sudjeluju momčadi iz cijele regije. Organizator turnira Almir Prguda također je ustvrdio da su te povike izvikivali dječaci koji su došli iz Splita.

Jutros su uslijedile i reakcije te osude političara.

“Bez ikakve zle namjere kažem da je poražavajuće i tragično da djeca skandiraju ‘Ubij Srbina!’ i isto bi bilo tragično da se iz dječjih usta čuje i da treba ubiti Bošnjaka, Hrvata ili bilo koga drugog”, rekla je predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanovićm piše RTL-ov Danas.hr.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ovako nasilje ne smije tolerirati. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je incident u Sarajevu izravnom posljedicom “stvaranja atmosfere mržnje prema Srbima u BiH”.

https://www.youtube.com/watch?v=87PzjW0xK-0

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari