GOST RTL DIREKTA

Video | Profesor Mikac o krizi u Ukrajini: ‘Jedna nehotična iskra može pokrenuti veći sukob’

Screenshot RTL

‘Trebamo voditi računa o tome što se događa inače oko Ukrajine je možda skretanje pozornosti s nekih drugih tema’, smatra Mikac

I danas stižu novi prizori vojnih vježbi i s ruske i ukrajinske strane granice., a svi i dalje pričaju o američkim optužbama da Rusija planira lažirati napad, pišu RTL Vijesti.

Snimiti propagadni video s glumcima, lažnim leševima i razrušenom kulisom i na taj način isprovocirati napad. Ove su tvrdnje potvrdile i britanske tajne službe koje se slažu s procjenom američkih, naravno slažu se i Ukrajinci.

Više u VIDEO PRILOGU:

Krizu u Ukrajini u studiju RTL Direkta komentirao je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti i odlikovani časnikom NATO-ove misije u Afganistanu Robert Mikac.

Mislite li da Rusija stvarno planira taj propagandni video lažnog napada s glumcima, leševima?

To je vrlo teško reći, ali je vrlo dobro da imamo taj pokazatelj, taj podatak. To je pokazatelj da obavještajne služe rade, analiziraju, pripremaju, ali je teško reći da će se to desiti. Pogotovo poučeni prijašnjim iskustvima kada je bilo pričanja o iračkom oružju za masovno uništenje koje nikada nije nađeno. tako da treba biti oprezan s tim nalazima.

Koji je cilj onda Amerikanaca bio da objave tu vijest, tako da sabotiraju tu ideju, da ako se stvarno tako nešto dogodi, da svijet ne krene odmah s naslovima, počeo je rat? Da situacija još dodatno ne eskalira zbog fake newsa?

Današnji svijet je vrlo kompleksan, vrlo ga je teško shvatiti i objasniti. Koja je to pobuda kod Amerikanaca, možda ni oni sami ne znaju. Postoje različite linije kod Amerikanaca u pogledu ovog sukoba, ali i inače. Dodatno trebamo voditi računa o tome što se događa inače oko Ukrajine je možda skretanje pozornosti s nekih drugih tema. Amerikanci imaju svojih problema, Britanci imaju svojih problema tako da je moguće da su neke velike stvari zbog ovoga ispod radara.

Koliko je stvarna opasnost da neka lažna vijest i s jedne ili s druge strane zapali iskru, jer vidimo s ukrajinske strane svaki dan stižu prizori dragovoljaca, spremni smo, atmosfera je onako, dosta nabrijana?

Situacija je takva da doslovce događaj na taktičkoj razini može biti od strateškog značenja. Može se desiti da jedna iskra nehotična, nenamjerna izazvana na lokalnom nivou može pokrenuti veći sukob. To nitko ne bi htio i nadamo se da se to neće dogoditi.

U svojoj posljednjoj izjavi Putin je postavio pitanje što ako Ukrajina uđe u NATO i onda neki ukrajinski lider poželi vratiti Krim. Znači li to da će NATO stati iza Ukrajine i onda imamo direktni rat Rusije i NATO Saveza, je li to opravdan strah ruskog predsjednika?

Mislim da do toga neće doći jer politika NATO-a je da zemlja koja stupa u punopravno članstvo mora imati riješene sve teritorijalne sporove s drugim zemljama. Tako da Ukrajina ne može biti konkurent za punopravno članstvo u NATO-u. Prije toga to mora riješiti. Mislim da to nije realna situacija.

Macron ide idući tjedan u mirovnu misiju, Orban je bio prekjučer s Putinom, Njemačka se postavila na svoj način, kao da svaka država Europske unije ima neki svoj stav, koliko je ova kriza razotkrila razjedninjenost Unije

Između ostaloga da, ali isto tako postavlja se pitanje Ujedinjenih naroda kao jedine globalne organizacije za pitanje sigurnosti. A gdje su oni? Nema ih. To je samo pokazatelj da je naša sigurnosna i politička situacija vrlo dinamična i neizvjesna. Zbog nedostatka zajedničkih ciljeva zemlje pokušavaju pojedinačno. Jasno da to nije samo pitanje sigurnosti nego i ekonomije, plina i ostalih stvari.

Sad bih vas pitao za više onako terensku analizu, kada bi otvoreni sukob uistinu i počeo, kako bi to izgledalo? Bi li sve bilo gotovo za par dana ili bi trajalo godinama? Bi li prvo krenuli raketni napadi, pa tek onda pješadija?

To je vrlo teško i nezahvalno za predviđati jer Rusija ima toliku sposobnost i moć da ovisno o tome što bi se odlučila to bi ovisilo o njihovim pokretima. Na terenu bilo bi nažalost vrlo tragično. Rusija uz Bjelorusiju ima više mogućnosti intervenirati. Samo je na njima kojom snagom i kojom dinamikom.

Šira javnost možda je i zaboravila da na istoku Ukrajine oružani sukob traje još od 2014.. Između ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista kojI svojataju Donjeck i Lugansk. Ima li kraja tom sukobu?

U tom sukobu je više od 14.000 ljudi stradalo i to su dnevni sukobi i dnevna neprijateljstva i to područje može biti začetnik jednog većeg sukoba. Ono što bi trebala međunarodna zajednica i svi ostali raditi, a to su dijalozi i pregovori. Sada koliko vidimo svi su zauzeli pozicije i puno manje pričaju o zajedničkim interesima i potrebama.

Kako bi se sve moglo razriješiti bez novog sukoba, što bi neki budući dogovor trebao podrazumijevati? Da Ukrajina neće u NATO?

Ako ništa drugo makar u prvom koraku Ukrajina treba odustati od ulaska u NATO. Dijalog jednostavno nema alternativu. Nikome nije stalo do sukoba, do rata i razaranja i onako cijeli svijet ima većih problema od sukoba. Duboko smatram da bi trebalo razgovarati i to jedino rješenje. Hoće li Ukrajina ući u NATO ili neće mislim da to za Ukrajinu nije presudno. Na drugi način ona može riješiti svoju sigurnost i stabilnost, nije nužno da to bude samo kroz NATO.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari