Profesori najavljuju štrajk na početku godine! ‘Ova se zemlja sprema za rat, a ne za budućnost’

Foto: Ilustracija

Dok ministrica tvrdi kako se borila za veći dio proračunskog kolača, sindikalci prijete štrajkom na početku školske godine

465 milijuna kuna više za proračunu ministra Krstičevića, a 240 milijuna Blaženki Divjak. To znaći da je vlada za prvu ratu za borbenu ekadrilu osigurala dvaput više nego za čitavu provedbu kurikularne reforme.

“Smjernice jasno ukazuju na to da se ova zemlja sprema za rat nego za budućnost”, reko je Željko Stipić, sindikat Preporod.

A u međuvremenu su baš iz tog resora, kojemu se proračun povećava za tek 1.08 posto donijeli budućnost.

FERovci otvaraju prvi, potpuno autonomni, najsuvremeniji centar robotike u regiji! Projekt je bio bolji od 207 europskih, I uz Kraljevski švedski institut dobili su novac iz istraživačkog europskog fonda Obzor 2020.

“EU Komisija je napravila sinergiju. Ona je rekla ok ja dajem 15 milijuna eura za znanost, a vi domaća vlasti dajte isto toliko da se taj centar ima gdje smjestiti I da ima znanstvenu”, reko je Ivan Petrović, koordinator projekta ACROSS.

Da nisu dobili pismo namjere ministarstva još pri pisanju projekta, uz ovakav proračun teško da bi uspjeli.

Fer je institucija koja je samo u razdoblju od 2009. do 20017. iz EU izvora FP7 povukla gotovo 16 milijuna eura!, reko je Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike I računarstva.

Međutim, taj je novac isključivo za opremu, dodatne edukacije, znanstvena putovanja I zapošljavanje novih ljudi.

“Ljudi su pretpostavka uspjeha. ovo je fenomenalan projekt. Razvoj društva može se temeljiti samo ako imamo kvalitetne ljude, to se sad tu pokazalo. Na žalost, proračun koji smo dobili je premalen”, reko je Damir Boras, rektor sveučilišta u Zagrebu.

Ono što je važno reći da ovaj proračun sada ne uključuje ove elemente o kojima ste govorili,ja ću se kao ministrica uvijek zauzimati za bolji status I učitelja I nastavnika I profesora, a dio toga je sigurno materijalni status, rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti I obrazovanja

“… ako je jedan partner u koaliciju ušao upravo radi kur. reforme I napretka obrazovanja..mislim da takav partner više nema što tražiti”, reko je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Nalaze se u utorak, a ne prođe li dobro, rujan bi u školama umjesto nastavom mogao početi štrajkom.

Petra Mlačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari