Profil napadača s Novog Zelanda: ‘Radi se o totalno poremećenom umu. Osobi bez emocija i empatije’

Stručnjak za terorizam Tonći Prodan u RTL-u Danas govorio je o stravičnom napadu u džamijama na Novom Zelandu.

Na pitanje trebamo li se zabrinuti zato što je počinitelj pokolja, australski ekstremist Brenton Tarrant, koji je u luđačkom pohodu na Novom Zelandu ubio 49 ljudi, bio 2016. godine u Hrvatskoj, Prodan je kazao da je on obilazio balkanske zemlje.

“Nije to bilo bez razloga. Posjetio je Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, BiH, po uzoru na svog prethodnika Breivika, koji je takav čin počinio 2011. godine u Norveškoj”, rekao je Prodan.

Kopirao Breivika

“On je postupako po Breivikovom modelu i apsolutno ga je kopirao. Njegov ideal je bio Breivik i on je po tom modelu postupao i zato je posjetio ova područja”, rekao je Prodan te podsjetio da je i Brevik imao neke srpske nacionaliste kao ideale za postupanje i zato se u automobilu Australca čula srpska glazba prije krvavog pohoda.

“Zbog toga su i na njegovim puškama bila napisana imena nekih srpskih i bugarskih junaka. Hrvatska nije bila ništa specijalno po tom osnovu bila posjećivana”, kaže Prodan i dodaje kako se danas teroristička djela ne rade na način da terorist mora doći na neko područje da bi nekoga radikalizirao i postigao teroristički cilj.

Naglasio je da desni terorizam nije ništa novo u svijetu. “Na razini EU on je prošle godine činio oko 3 posto sveukupnih terorističkih djela”, kazao je Prodan i dodao kako je razlog zašto se takav obliuk događa “antiimigracijsko raspoloženje”.

Profil napadača

“Zbog velikog vala izbjeglica koji je pogodio posebno pogodio Europu se događaju ovakva djela. Desna politička scena se radikalizira i to služi zapravo kao motiv za napad ovakvim ljudima”, rekao je Prodan te objasnio kakav je profil napadača sa Novog Zelanda.

“Radi se o totalno poremećenom umu. Osobi bez emocija i empatije i osobi koja je nemilosrdno napala sve one ljude i pobila ih u njihovom svakodnevnom životu. U vrijeme kada su prakticirali svoju vjeru”, rekao je Prodan i dodao da se radi o osobi “koja je dugo živjela ovaj film”.

“Napisao je manifest, kao što je to napravio i Brevik i napravio sve identično kao i on. Kao i on napao je automatskim oružjem, imao je eksplozivne naprave u automobilima koje na sreću nisu eksplodirale. Bila je jedna novina, cijelu situaciju je snimalo uživo i na taj način postao planetarna zvijezda što je na jedan način bio njegov cilj”, kaže Prodan i dodaje da je time što je postao zvijezda postigao svoju svrhu.

“Isto kao i Breivik, provodeći svoje križarske ratove u obrani kršćanstva od islama”, kazao je Prodan. Na pitanje trebaju li sada svijet strahovati od odmazde rekao je da jedan tip nasilja stvara drugo nasilje.

“Teroristički čin je neumoljivo podsjećao na video igricu”

“Treba očekivati spiralu nasilja. Takvo nasilje se već događa u EU. Na primjer u Njemačkoj zabilježen je veliki broj napada na kampove izbjeglica. Neke druge zemlje, Italija, Francuska, Belgija, Austrija trpe neke druge posljedice tog tipa. Za očekivati je da će ovakvih djela biti još i da će ovakve osobe tražiti neke uzore”, kaže Prodan.

“Ovaj teroristički čin je neumoljivo podsjećao na video igricu i u prvom redu treba educirati roditelje i djecu”, kazao je Prodan.
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari