PROGNOZA: Stiže kišovito, vjetrovito i hladnije vrijeme. Evo do kada će trajati

Foto: Elvira Marić

Osim zahladnjenja i vjetra ovogodišnji ledeni sveci donose neobično veliku količinu kiše

Zahladnjenje nije čudno iako krivci imaju malo čudna imena. Zovu se redom Mamercije, Pankracije, Servacije i Bonifacije, a sve skupa zaokružuje malo manje čudna sveta Sofija. Oni su naime odgovorni za pogoršanja koja u ovom dijelu svibnja imamo prilično često, 16 puta u posljednjih 30 godina, ali i čak 7 puta u posljednjem desetljeću!

Pogoršanje će se ove godine dogoditi upravo u nedjelju, no već sutra osjetit ćemo da nam se nešto sprema.

Subota će početi mjestimičnom sumaglicom, gotovo potpuno bez vjetra i uz temperaturu za nijansu višu nego jučer, bit će svježe.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj i dalje sunčano uz postupan porast naoblake, a postoji i mala mogućnost za kakav prolazan pljusak. Jugozapadni i južni vjetar malo će ojačati, a temperatura će biti još malo viša nego danas.

Najviše oborina očekuje se u nedjelju

U Istri i Primorju jugo će već biti osjetno jače, do kraja dana na mahove će već dosegnuti olujnu snagu. S jačanjem juga stiže i jače naoblačenje i sve češći grmljavinski pljuskovi koji će do večeri zahvatiti zapadnu obalu Istre i kvarnerske otoke. U Gorskom kotaru i Lici još većinom suho i malo toplije nego u petak.

Slijedi kišovito i vjetrovito te ponovno hladnije vrijeme koje će potrajati najmanje četiri dana. Najviše oborina očekuje se u nedjelju, ponedjeljak će biti najvjetrovitiji, a utorak vrlo vjerojatno najhladniji dan u novome tjednu. Ponovno će pasti i malo snijega, uglavnom iznad 700 metara nad morem. Smirivanje u četvrtak.

Tijekom nedjelje i na obali se očekuje snažna i obilna kiša, a na sjeveru će ponovno zapuhati olujna bura koja će se u ponedjeljak proširiti i na dio srednjeg Jadrana. Promjenjivo se vrijeme nastavlja i idućih dana, a smirivanje počinje u srijedu.

Osim zahladnjenja i vjetra ovogodišnji ledeni sveci donose neobično veliku količinu kiše. Već dosad palo je na istoku i jugu 2 do 3 puta više kiše od prosjeka, a pred nama je novih 50 do 100 litara po četvornom metru. I iako će druga polovina mjeseca biti sušnija sad je već jasno da će svibanj biti zapisan kao kišovit.

A vjerojatno i razmjerno hladan.
Dunja Mazzocco Drvar

Više u VIDEOPRILOGU: 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari