PROGNOZA Stižu minusi i prva prava zima!

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U ponedjeljak će kiša u većini zemlje prestati, a s prestankom kiše dolazi nova promjena vremena

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Sljedeća dva dana možda bi bilo najbolje da osim kišobrana izvučete i kabanice i gumene čizme jer do početka sljedećeg tjedna gotovo da i neće biti suhog razdoblja.

Već se u petak navečer ciklona koja je u naše krajeve donijela kišu proširila na čitav Jadran te gorje. Uz to ojačalo je i jugo dok se nad središnjom Hrvatskom i Slavonjom naoblačilo. Kiša će ove dijelove zahvatiti do podneva.

U Baranji i Srijemu je moguće više suhih razdoblja, umjereni jugozapadni vjetar i temperatura oko 9 stupnjeva Celzijevih dok će na Jadranu i gorju kiša ipak biti češća i loklano obilnija. Puhat će jako jugo, koje u južnoj Dalmaciji može imati olujne udare.

Velika količina oborina

U južnijim predjelima može se skupiti i do 40 litara po četvornom metru, dok će u sjevernijim predjelima kiša biti slaba, ali uporna. Temperatura će porasti do maksimlanih 10 stupnjeva, ali uz umjeren sjeverac i dalje hladno. U središnjoj će Hrvatskoj oborina biti oko 30 litara, a najmanje i najslabije se očekuju u Slavoniji.

Na poručju Kvarnera kao i na otocima očekuje se obilna kiša, a moglo bi doći i do izraženijih grmljavinskih pljuskova. Moguće je lokalno i preko 80 litara po četvornom metru.

U Dalmaciji će puhati jugo, može biti jakih udara dok će na sjeveru poslijepodne okretati na buru. Maksimalne temperature zraka kretati će se oko 9 Celzijevih stupnjeva na kopnu, te od 13 do 18 na moru.

I Državni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na današnju obilnu kišu i izraženije pljuskove u gorju i duž cijelog Jadrana. Vjetar i visoki valovi stvarat će ograničenja u pomorskom prometu, dok će zbog smanjene vidljivosti i mokrih kolnika u središnjoj Hrvatskoj, a duž obale i unutrašnjosti Dalmacije lokalno poplavljenih kolnika biti potreban dodatan oprez.

Početak tjedna

U ponedjeljak će kiša u većini zemlje prestati, a s prestankom kiše dolazi nova promjena vremena. Zapuhat će sjeverac i zahladnjeti. Pa će kiša u gorju prijeći u snijeg, a malo susnježice moguće je i u unutrašnjosti. Od srijede će nas pratiti suho i hladno vrijeme. Maksimalana će tempratura biti oko nule, a jutarnje temperature zraka padati će i ispod minus četiri.

Na moru će početkom tjedna ostati promjenjivo uz još malo kiše, dok na jugu lokalno i dalje može biti nevera. Na sjevernom će Jadranu već u nedjelju poslijepodne okrenuti na buru koja će tijekom ponedjeljka i u utorak ojačati, proširiti se duž cijele obale te donijeti hladan zrak. Bit će suho, sunčano ali hladno.
Željka Pogačić

Exit mobile version