PROGNOZA Stižu minusi i prva prava zima!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U ponedjeljak će kiša u većini zemlje prestati, a s prestankom kiše dolazi nova promjena vremena

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Sljedeća dva dana možda bi bilo najbolje da osim kišobrana izvučete i kabanice i gumene čizme jer do početka sljedećeg tjedna gotovo da i neće biti suhog razdoblja.

Već se u petak navečer ciklona koja je u naše krajeve donijela kišu proširila na čitav Jadran te gorje. Uz to ojačalo je i jugo dok se nad središnjom Hrvatskom i Slavonjom naoblačilo. Kiša će ove dijelove zahvatiti do podneva.

U Baranji i Srijemu je moguće više suhih razdoblja, umjereni jugozapadni vjetar i temperatura oko 9 stupnjeva Celzijevih dok će na Jadranu i gorju kiša ipak biti češća i loklano obilnija. Puhat će jako jugo, koje u južnoj Dalmaciji može imati olujne udare.

Velika količina oborina

U južnijim predjelima može se skupiti i do 40 litara po četvornom metru, dok će u sjevernijim predjelima kiša biti slaba, ali uporna. Temperatura će porasti do maksimlanih 10 stupnjeva, ali uz umjeren sjeverac i dalje hladno. U središnjoj će Hrvatskoj oborina biti oko 30 litara, a najmanje i najslabije se očekuju u Slavoniji.

Na poručju Kvarnera kao i na otocima očekuje se obilna kiša, a moglo bi doći i do izraženijih grmljavinskih pljuskova. Moguće je lokalno i preko 80 litara po četvornom metru.

U Dalmaciji će puhati jugo, može biti jakih udara dok će na sjeveru poslijepodne okretati na buru. Maksimalne temperature zraka kretati će se oko 9 Celzijevih stupnjeva na kopnu, te od 13 do 18 na moru.

I Državni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na današnju obilnu kišu i izraženije pljuskove u gorju i duž cijelog Jadrana. Vjetar i visoki valovi stvarat će ograničenja u pomorskom prometu, dok će zbog smanjene vidljivosti i mokrih kolnika u središnjoj Hrvatskoj, a duž obale i unutrašnjosti Dalmacije lokalno poplavljenih kolnika biti potreban dodatan oprez.

Početak tjedna

U ponedjeljak će kiša u većini zemlje prestati, a s prestankom kiše dolazi nova promjena vremena. Zapuhat će sjeverac i zahladnjeti. Pa će kiša u gorju prijeći u snijeg, a malo susnježice moguće je i u unutrašnjosti. Od srijede će nas pratiti suho i hladno vrijeme. Maksimalana će tempratura biti oko nule, a jutarnje temperature zraka padati će i ispod minus četiri.

Na moru će početkom tjedna ostati promjenjivo uz još malo kiše, dok na jugu lokalno i dalje može biti nevera. Na sjevernom će Jadranu već u nedjelju poslijepodne okrenuti na buru koja će tijekom ponedjeljka i u utorak ojačati, proširiti se duž cijele obale te donijeti hladan zrak. Bit će suho, sunčano ali hladno.
Željka Pogačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari