ZIMSKO RAZDOBLJE

Prometni stručnjak protiv lanaca u prtljažniku: ‘To je apsurdno, krajnje neodgovorno i opasno’

Foto: Ilustracija

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da bi umjesto dosadašnje odredbe o ljetnim gumama i lancima kao zimskoj opremi trebalo uvesti obvezu opremanja svih vozila zimskim gumama, povrat PDV-a za godišnje servisiranje vozila te zabraniti korištenje lanaca

Zimski uvjeti vožnje, pa time i obveza vozača da imaju zimsku opremu trajat će od nedjelje pa do 15. travnja sljedeće godine na 840 kilometara autocesta i 1500 kilometara državnih i županijskih cesta. Definicija da se zimskom opremom smatraju zimske gume i, alternativno, ljetne gume s dubinom profila minimalno četiri milimetra, uz uvjet da su lanci u prtljažniku, apsurdna je, krajnje neodgovorna i opasna, smatra prometni stručnjak Željko Marušić.

On ističe da klasični zimski uvjeti s puno snijega na cesti nisu sigurnosni problem, jer su u takvim situacijama brzine male, što u slučaju prometnih nesreća dovodi do materijalne štete ili lakših ozljeda. No, sasvim je drugačija situacija s poledicom i niskim temperaturama, gdje zimske gume igraju presudnu ulogu. “Mnogi ne znaju da ljetne gume gube sposobnost prianjanja već pri temperaturama nižim od plus sedam Celzijevih stupnjeva”, piše Marušić za Autoportal.