PROSVJEDI U NJEMAČKOJ

VIDEO Prosvjed protiv korone okupirao Berlin, ozlijeđeno 45 policajaca! ‘Uvjeren sam da će ovo potrajati’

Idi na originalni članak
Foto: dw.com

Zbog masovnih okupljanja raste briga da bi u Berlinu moglo izbiti novo koronažarište

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

“Kraj pandemije – Dan slobode”, naziv je masovnog anti-korona prosvjeda koji je okupirao ulice Berlina.

Njemačka policija jučer je rastjerivala prosvjednike. U obračunu s oko 20.000 prosvjednika, od kojih je stotinjak i privedeno, ozlijeđeno je 45 policajaca, dok ih je troje i hospitalizirano.

Policija je na kraju uspjela rastjerati prosvjednike i to uz pomoć koronamjera.

“Prosvjed je prekinut jer jednostavno se više nije držalo nošenje maske. Što je bilo najinteresantnije, čak su napadali novinare koji su nosili maske i nazivali ih lažljivcima. S jedne strane se bore za demokraciju, a s druge strane slobodne medije zovu lažljivcima”, kazao je za RTL Danas zastupnik u Bundestagu, Josip Juratović.

Osim medijima, prosvjednici su poručili kako ne vjeruju niti njemačkoj Vladi, koja je zbog povećanog broja zaraženih uvela strože mjere fizičke distance i obaveznog nošenja maski. Kancelarka Angela Merkel se još nije oglasila, ali jest predsjednica socijaldemokrata.

“Tisuće #Covididiota stvaraju u Berlinu drugi val: bez maski, bez razmaka. Oni ne samo da time ugrožavaju naše zdravlje nego i naše uspjehe u borbi protiv pandemije, a time i borbe za ponovno oživljavanje gospodarstva, obrazovanja i društva uopće. Potpuno neodgovorno”, poručila je na Twitteru

Među prosvjednicima je bilo različitih skupina, uglavnom krajnje desnice. Aktualnu pandemiju zovu najvećom teorijom urote, pa je takvo i geslo prosvjeda “Kraj pandemije- Dan slobode”.

“U svakom slučaju se pojavljuju nacionalističke, pa i nacističke strukture, ali ima i lijevih, radikalnih struktura. Ima protivnika cijepljenja i drugih. Dakle, jako je veliki diverzitet tih grupa u tim pokretima i čini mi se da bi bilo puno bitnije naći tko stoji iza tih ljudi koji organiziraju te pokrete”, kazao je Juratović.

Dodaje i kako bi se demokrati trebali aktivnije oduprijeti anarhiji radikalnih struktura, a ne biti tek puki promatrači.

“Ja sam uvjeren u to da će ti prosvjedi i dalje trajati, a na drugoj strani, mi demokrati moramo prije svega ljudima dati povjerenje u funkcionalnost institucija. To je sad najveći zadatak”, rekao je Juratović.

Od početka pandemije u Njemačkoj, zarazilo se gotovo 210 tisuća ljudi, a nove strože mjere daju rezultate. Broj novozaraženih pada, ali masovni prosvjed u Berlinu mogao bi postati novo žarište.

Vijesti.hr

Exit mobile version