NOVA PROCEDURA NA GRANICI

VIDEO Prvi turisti stigli u Istru: ‘Policajac pogleda vlasnički list, upiše broj mobitela…’

Idi na originalni članak

Prvi turisti u Istru su već stigli. I to zbog nekretnina koje imaju u našoj zemlji, a zbog karantene nisu mogli nikud

Oglas

Prvi turisti u Istru su već stigli. I to zbog nekretnina koje imaju u našoj zemlji, a zbog karantene nisu mogli nikud. Prelazak preko granice, poručuju, nije bio kompliciran.

Pogledajte više u Videoprilogu:

“Nije bilo problema. Trajalo je 15-tak minuta s nekoliko automobila. Službenici su bili ljubazni. Imali smo sve papire da smo vlasnici nekretnine i sve je prošlo bez problema”, kazao je Hanu iz Finske.

“Na slovenskoj granici nitko ništa ne pita za izlazak, a za ulazak procedura traje oko 10 minuta. Trebaš imati vlasnički list, trebaš obrazložiti par pitanja policajcu i on popiše sve, broj mobitela, pogleda vlasnički list, pogleda tko je drugi u autu… 10 minuta i ideš”, rekao je Andrej iz Ljubljane.

No, na samoj granici nije cijeli dan sve teklo baš glatko. “Mislim da ima dosta ljudi. Mogli bi malo ubrzati da brže dođemo kod vas i da možemo trošiti jer to nam je namjera”, rekao je Jure iz Kranja.

Razlika između Hrvatske i Slovenije

Epidemiološka slika Slovenije i Hrvatske bila je od početka različita.

Koronavirus je u Hrvatsku stigao 26. veljače. Rast je bio cijelo vrijeme blag. Najviše novozaraženih zabilježeno je 1. travnja – njih 96, nakon čega je brojka počela padati sve do 10. travnja kada je virus došao u splitski dom za starije.  Da nije bilo situacije s Bračem 8. svibnja – Hrvatska bi u posljednja dva tjedna imala manje od 20 novozaraženih.

Slovenija je prvih pet slučajeva zabilježili su tek 5. ožujka. Najviše zaraženih, 70, imali su 27. ožujka, nakon čega im broj pada. Od 18. ožujka broj oboljelih nije prešao 20.

Kad bi Hrvatska mogla proglasiti kraj epidemije? 

Kad bi Hrvatska mogla proglasiti kraj epidemije, ovisi o nizu parametara.

“To je jedna epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti od bolesti, na transmisiji bolesti među pučanstvom, na opasnosti od ponovnog dolaska bolesti u Republiku Hrvatsku. I na temelju broja oboljelih”, objasnio je danas ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Na kraju, odluka je na politici. Jer, Hrvatski zavod za javno zdravstvo prijedlog daje ministru zdravstva, a odluku donosi Vlada. Od početka nove odluke, u Hrvatsku je do danas ušlo 2715 osoba zbog poslovnih, gospodarskih razloga i 796 osoba zbog neodgodivih osobnih razloga.

Vijesti.hr

Exit mobile version