RASPAD VELIKIH KOMPANIJA Propast od A do Z: ništa više nije niti će biti kao prije

Idi na originalni članak

Dok traje ova predizborna zabava iza kulisa je sve tužnije. Uz Agrokor, sve više i više nekad slavnih, velikih i uspješnih tvrtki ima sve više i više problema

Oglas

Prvi na svijetu spojili su nespojivo – rižu i čokoladu! Uz Mikado još od 1964. godine odrastaju generacije. Baš kao i uz lica Brace i Seke – već 50 godina smiješe se s omota jednog od najstarijijih hrvatskih brendova. Ljubitelji čokolade danas se s pravom pitaju mogu li one preživjeti.

“Žalosno bi bilo da nestanu, to je naša jedna draga čokolada i dobar proizvod hrvatski”; “I Seku i Bracu poznajem, apsolutno. Čokolade su moje mladosti!”, kažu građani.

Zvečevo bi slom moglo doživjeti pred svoj 100. rođendan. Požeška tvornica u blokadi je već 40 dana. Za budućnost je zabrinuto 282 radnika.

“Znamo kakva je situacija u državi, posebno u Slavoniji. Ljudi mladi odlaze zajedno s obiteljima, odlaze i iz Požege. Mi kao radnici očekivali smo da će tu i naša djeca raditi. Međutim, došlo je do toga da je upitan i naš ostanak u Zvečevu”, priznaje Željko Pavičić iz Sindikata PPDIV Zvečevo.

I radnici i ekonomski stručnjaci očekuju da se u spašavanje tvornice nastale nedugo nakon Prvog svjetskog rata uključi država.

“Kako to riješiti? Vratiti zaštitnu kamatu na kapitale…i propast će”, kaže ekonomist Guste Santini.

Posrnuli vukovarski div pokušao je sve kako bi se vratio u igru – startasice, borosane, balerinke pa i gumene čizme. No problemi Borova su i dalje tu.

Tenisice iz Borova završile su i na stranicama najvećeg modnog časopisa na svijetu – američkog Voguea, ali rješenje za spas Borova država još uvijek nije pronašla.

Zbog milijunskih dugova na koljenima je i Algoritam. Najveći lanac knjižara s vlastitom nakladničkom kućom zatvorio je većinu svojih poslovnica.

Brend je izgrađen na prijevodima stranih knjiga, školskim udžbenicima i videoigrama. Zahvaljujući Algoritmu u Hrvatsku su stigli megahitovi poput Gospodara prstenova i Harryja Pottera.

Možda i najuspješnija knjižara, najpoznatija čokolada, najslavnije tenisice, najveći trgovački lanac. 2017. godina za hrvatske brendove nije dobro počela.
Ines Goda

Exit mobile version