UGROŽENI GRAĐANI

VideoRast cijena goriva alarmirao Europu! Država za sad neće intervenirati; Evo što kažu građani!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prošli tjedan dizel je oborio rekord, a cijene će od noćas ponovno rasti

Rast cijena energenata alarmirao je cijelu Europu. Već u srijedu Europska komisija trebala bi predstaviti paket mjera kako bi se rast cijena ublažio i pomoglo ugroženim građanima.

Istodobno i u Hrvatskoj se sve pomno prati, kažu u Vladi. A dok rekordno visoke cijene goriva, neslužbeno doznajemo, i sutra drastično rastu, država za sada neće intervenirati, , donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Sve se brže vrti brojčanik, a goriva u rezervoaru sve je manje.

”Sipati se mora, auta se ne mogu riješiti jer mi treba, a sve ostalo će ići u štednju onda”, rekla je Ivana Čačić.

”Za sad još funkcioniramo ako ne, onda ćemo se riješiti jednog auta, pa ćemo vidjeti valjda i to neće ići u nedogled”, kazao je Saša Tarle.

Prošli tjedan dizel je oborio rekord, a cijene će od noćas ponovno rasti. Prema nekim najavama litra goriva mogla bi poskupjeti od 26 do 39 lipa. Je li vrijeme da država reagira?

”U ovom trenutku se ne promišlja o intervencijama na tu temu”, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

”Neću reći ništa nije nedodirljivo, sve je predmet i rasprava i zadiranja, ako budemo smatrali da ćemo na taj način polučiti efekte na to smo spremni”, kazao je ministar Zdravko Marić.

Cijena goriva raste u cijelom svijetu, no zbog fiskalnih nameta, u Hrvatskoj je najviša u regiji, a s obzirom na standard u vrhu smo i u Europskoj uniji.

”Kod nas su derivati opterećeni više nego u drugim zemljama raznoraznim davanjima i jasno je da će onda porastom cijena, osnovne cijene derivata, i davanja porasti, tako da ćemo imati među najskupljim gorivima u Europi”, rekao je naftni stručnjak Davorin Štern.

A kad raste gorivo raste i sve ostalo, svjesni su toga i u Vladi.

”Pa i ja idem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja i pojedinih artikala. Sve opcije mi kao takvi razmatramo, a da nešto konkretno kažem bilo bi preuranjeno”, kazao je ministar Marić.

Pozorno se čekaju i preporuke iz Europske unije. Komisija će ovaj tjedan predstaviti mjere za najsiromašnije – među kojima će se vjerojatno naći i privremena odgoda plaćanja računa za struju.

”Izravna plaćanja onima koji su u najvećoj opasnosti od energetskog siromaštva, smanjenje poreza na energetike, prebacivanje pristojbi na opće oporezivanje”, rekao je Kadri Simpson.

No, te mjere, kaže ministar Ćorić, ne odnose se na nas, već na one zemlje u kojima su struja i plin rasli više desetaka posto.

”Mi smo u puno boljoj situaciji od najvećeg broja europskih ekonomija, imajući na umu što se događa u drugim zemljama EU, pratimo njihove poteze, međutim učinit ćemo sve da i u sljedeće proljeće dočekamo s minimalnim korekcijama na tržištu plina i struje”, rekao je ministar Ćorić.

I dalje ponavlja, cijene plina neće rasti do travnja, a struje do kraja godine. Imamo i dovoljno plina u spremištima, te nema problema s nabavom. To očito ne može reći i srbijanski predsjednik, koji se ne libi i moliti za plin.

”Zamolio sam Putina, nije me sramota da to priznam, da se nadam da će Srbija imati najpovoljniju cijenu plina u Europi”, kazao je Aleksandar Vučić.

Rast cijena nafte i energenata ovisit će i o jakosti zime, a ostaje za vidjeti kako će koja zemlja najbolje ublažiti energetske šokove, donose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views