KAZNIONICA U GOSPIĆU

Video | Reportaža iz jednog od najstrožih hrvatskih zatvora u kojem je i Filip Zavadlav: ‘Plaća zatvorenika je oko tisuću kuna…’

Screenshot RTL

Dok u zatvorenom tipu, iza visokih zidina, svoju kaznu služi najpoznatiji splitski mladi ubojica Filip Zavadlav, zavirili smo u Otvoreni odjel zatvora u Gospiću

Oni koji završe u zatvorima poput gospićkog i više su nego zadovoljni. Jedan je od strožijih u Hrvatskoj. Dok u zatvorenom tipu, iza visokih zidina, svoju kaznu služi najpoznatiji splitski mladi ubojica Filip Zavadlav, zavirili smo u Otvoreni odjel – gdje je sloboda nadomak zatvorenika, donose RTL Vijesti.

U srcu Like, na malom brdašcu hrane se koze i šišaju ovce, a sve rade zatvorenici iza kojih su teške životne priče.

“To je čista resocijalizacija. Uspostavlja se ta neka interakcija sa životinjama i mislim da postaju bolji ljudi. Brinu se o njima. To im postaje glavna preokupacija. I ne razmišljaju o onim nekim lošim stvarima, zašto su završili u zatvoru”, kaže upravitelj zatvora u Gospiću Petar Rukavina.

Više u VIDEOPRILOGU:

Dio proizvedenog u zatvoru prodaju

Oko 300 ovaca, 200 janjaca. Stotinjak koza. Sve što proizvedu u ovom zatvoru plasira se drugim zatvorima, a dosta toga se i prodaje.

“Ne ide po trgovačkim centrima. Javite se dolje u upravu u Gospiću. I dobijete uredno sve kilažu, otpremnicu, račun, sve se dobije, formirana je odluka o cijeni koštanja”, objašnjava Rukavina, a na pitanje koliko je jedno janje, odgovara: “Načelno u domaćinstvima je 700, 750 kuna, kod nas je to 23 kune po kilogramu, znači tipa ne znam za 600 kuna imate vrhunsko janje, sređeno i to”.

Navale ima itekako jer ovdje se stalno obnavljaju stada, a zbog nadmorske visine – nema nametnika.

Zatvorenici sve rade sami

Zatvorenici ovdje sve rade sami. Kamion rashodovan iz Pulskog zatvora su ga popravili, obojili i sad s njim prevoze sijeno. No, ne može u ovaj zatvor bilo tko. Primjerice, zatvorenik s 40-godišnjom zatvorskom kaznom, u strogoj ćeliji prvo mora odslužiti dvije trećine kazne da bi Uprava uopće razmišljala o blažim uvjetima.

“U vešeraju imamo zatvorenika koji je zadužen da se pere radna odjeća isto kao u normalnom životu, kao mala kućica, kao zajednica. Objeduju, gledaju televiziju, kad imaju vremena, igraju društvene igre, imaju kuhinju gdje se samostalno priprema hrana”, nabraja Rukavina.

Hranu priprema zatvorenik koji ima sanitarnu iskaznicu. Kuha po jelovniku, a sve nadzire strukovni učitelj. Uz redovni, u ponudi imaju dijabetički, vjerski čak i jelovnik za one koji imaju giht.

Za sve poslove su plaćeni

Iako su tijekom cijelog dana slobodni, u svakom trenutku s njima je pravosudni policajac – od 0 do 24, a zatvorenici se broje ujutro i prije spavanja. Za sve poslove su i plaćeni.

“Isto kao da radite u bilo kojoj firmi, nisu to sad neke astronomske plaće. Tisuću kuna, ovisno na kojem je radnom mjestu. Čak nekad i više kuhari, zahtjevnija zanimanja, jer vi imate isto po radnom mjestu sve koeficijente, to je određeno pravilnikom, satnica, osnovica i to se tako rješava”, objašnjava Rukavina.

Svaki zatvorenik na kraju mjeseca dobiva svoju platnu listu. Dio smiju trošiti, a ostatak ih čeka – kad drugom nogom izađu na slobodu, donose RTL i RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari