HOĆE LI BITI BOŽIĆNICA?

Ribića pitali bi li se javni sektor odrekao božićnica da pomogne privatnom! Evo što je odgovorio…

RTL

Iako je zaposlenima u javnom sektoru božićnica zajamčena kolektivnim ugovorom, onima iz privatnog sektora ovisi o tome kako je njihov poslodavac prošao u koronakrizi

Nepuna tri tjedna ostala su do Božića, a radnici diljem zemlje pitaju se hoće li im poslodavac isplatiti božićnicu. Istina, ova godina je bila posebno teška, jer mnogi na proljeće nisu radili, a neki ne mogu raditi ni sada. No, jedno su želje, a drugo je stvarnost.

Ne odriču se dogovorenog

Zaposlenici u javnom sektoru, odnosno oni kojima je poslodavac država, pak, dobit će božićnice zajamčene kolektivnim ugovorima. Ipak, sindikalisti su i iz te pozicije svjesni težine ekonomskog stanja u zemlji.

“Vi vjerojatno znate da sam ja i sindikat jedan od prvih u proljeće zagovarao da se mora pomoći gospodarskom sektoru. Kao i u cijelom svijetu bile su i jesu potrebne injekcije i po potrebi zaduživanja i sada se dobivaju relevantne injekcije, koje podržavamo, da država do stanovite razumne mjere pomogne poduzetnicima i poslodavcima”, rekao je sindikalist Vilim Ribić te odgovorio što bi se dogodilo u slučaju da država kaže javnom sektoru da se odrekne božićnica kako bi se sačuvala radna mjesta u privatnom.

“Da to dođe od države bilo bi nepotrebno i besmisleno. Ali kada bi do toga došlo onda bi država trebala ograničiti isplatu svih božićnica. Znam da ima firmi u kojima neće biti božićnica i kojima prijeti zatvaranje, ali isto tako ima i onih u kojima će biti. Jednostavno moraju se poštovati dogovori i potpisani sporazumi”, smatra Ribić.

‘Božićnica nije ostavljena iz ljubavi’

Bujas nije mogao ocijeniti je li takav hipotetski slučaj pravedan, jer, ističe, Vlada nema ozbiljan plan. Dodaje kako država daje sitniš i ne priprema neke ključne reforme. Potporu za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna nazvao je “nivoom socijalne pomoći” i “minimumom minimuma”. To je razljutilo Ribića.

“Želim naglasiti da božićnica nije ostavljena iz ljubavi nego je to izrazito korisno za potrošnju i ekonomski opstanak i opstanak privatnih firmi. Sve druge zemlje imaju porez na višak nekretnina. Nije li sada trenutak da se pokupi? Pet posto građana ima ogromne štednje u hrvatskim bankama koje leže na ogromnim novcima. Zašto gospodin Bujas to ne spominje? Zašto se vi mediji fokusirate na božićnice od 300.000 ljudi?” pitao se Ribić, na što mu je Bujas odgovorio da mu je drago ako će ljudi dobiti božićnice, ali “neka se nađe novac i za one u velikim problemima koji bilježe ogromne padove.” (Danas.hr/Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari