NEIZVJESNA SUDBINA?

Video | Riječani, Kostrenjani… u strahu: Propada li Sberbanka u Hrvatskoj?

Hoće li zbog ovog poteza HNB-a malena Kiara Goršić izgubiti svoju bitku? U banci je zarobljen i novac za njeno liječenje, ali ‘iznimke nema’

U panici su pojurili podignuti novac, ali do njega ne mogu. Hrvatska narodna banka uvela je dvodnevni moratorij, a dnevni limit je 7280 kuna.

Briga i bijes na licima građana koji su pohrlili u poslovnice Sberbanka. Uznemirile su ih vijesti da bi banka mogla propasti. I onda šok. Smiju podignuti maksimalno 7280 kuna na dan, izvještava Irena Pirjać za RTL Vijesti.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

“Zabrinuta sam. Novac je tu. Ne znam šta dalje kako dalje. To što uzimaju meni recimo s računa za kredit, kome ide kredit, da li će se kredit plaćati, neće se plaćati, nemam pojma, a oni još manje”, govori Damira iz Splita.

“Imam dvije mirovine. Njemačku i Hrvatsku. To me brine. Otvorila sam račun u drugoj banci. I javila im, ali za ovaj mjesec već je kasno”, objašnjava Azemina Morić-Šarić iz Rijeke.

“Imam oročena sredstva, ne možeš ih dignut. Daju ti samo sedam tisuća tih kuna”, kaže Enio Jevčinović iz Kostrene.

Sberbank ima 86 tisuća klijenata. Panika traje od prošlog tjedna. Upravo zbog masovnog podizanja novca, HNB je uveo dvodnevni moratorij kojim kupuje vrijeme.

“U srijedu će sve biti u redu, trebamo ova dva dana da umirimo javnost. Ponedjeljak i utorak su razdoblje koje je Jedinstveni sanacijski odbor uzeo sebi za vrijeme da donese odluku koja je svima na korist”, rekao je Roman Šubić, viceguverner Hrvatske narodne banke.

Do tada građani i poduzetnici mogu dnevno dići 4000 kuna u poslovnici, 2000 na bankomatu i 1280 potrošiti putem pos uređaja. Ali ne mogu internetski platiti račune niti poslati nekome novac.

“Išla sam otvorit aplikaciju koju imam na mobitelu. Međutim nije radila”, žali se Ljerka Vrata iz Blažina.

Do srijede im se neće naplaćivati ni rate kredita. Što možda zvuči kao jedina dobra vijest, ali i u slučaju propasti banke, kredit će i dalje plaćati stečajnom upravitelju.

Banka je priopćila da žali zbog svega.

“Trudimo se prevladati aktualne izazove i naporno radimo na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije na najbrži mogući način. Naš je cilj zaštititi naše klijente i naše zaposlenike i njihove obitelji te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće”, stoji u priopćenju Sberbanke.

Ministar financija umiruje građane.

“Propada” zvuči kao gotov slučaj, ali to je samo signal da su se stekli uvjeti za početak sanacijskog postupka. Mi sada činimo sve da osiguramo uvjete i da dobijemo šansu da provedemo sanaciju”, smatra Zdravko Marić.

U slučaju propasti banke, građanima i poduzetnicima osigurana je isplata do 100 tisuća eura u roku od tjedan dana.

“Sustav osiguranja depozita aktivira se u trenutku u kojem se ili otvori stečajni postupak, koji se po ovom zakonu zove postupak prisilne likvidacije. Ili u trenutku u kojem HNB donese rješenje o nedostupnosti depozita u kojemu tvrdi da banka nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze”, objašnjava Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

No, osigurani limit itekako premašuje milijune kune donacija za liječenje malene Kiare Goršić, kojoj je novac sada također blokiran. Unatoč molbi njezinih roditelja, iz HNB-a kažu, iznimki nema, izvještava Irena Pirjać za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari