Riječanka Mila sve bliže odlasku na liječenje u Ameriku, ganuti roditelji: ‘Vratila nam se vjera u ljude i život’

Roditeljima teško bolesne Mile dana je nova nada da će svojoj kćeri eksperimentalnim liječenjem spasiti život

“Mi smo presretni smo, ganuti smo, jednostavno ne znam što bih rekla. Ovo što se Mili, ovo što se u Hrvatskoj dogodilo radi Mile, radi jedne djevojčice, vratilo mi je vjeru u ljude, u ljubav, u život, u sve. Ova jedna mala mala zemlja se pokazala tako velikom”, priča ganuta Sanja Matijević, Milina majka.

Jer pomogli su svi – i koji imaju i koji nemaju.

Ujedinili su se sportaši. Modrić, Rakitić, Srna, Balić, Duvnjak. Dario Šarić, koji je igrao za Philadelphiju, u koju i Mila ide na liječenje, na Instagramu je na engleskom objasnio o čemu se radi i pozvao Amerikance da pomognu. Pomoć se prikuplja po kafićima, pekarama, frizerskim salonima. Milina karta za Ameriku je kupljena.

“U tijeku je izrada američkih viza, to su te zdravstvene, ne emigrantske vize, koje bi trebale ići po hitnom postupku, u dogovoru s američkom ambasadom. Mi smo sigurni da će to biti gotovo u ponedjeljak, obzirom da su avionske karte spremne za utorak”, kazao je Vladimir Rončević, Milin djed.

Milin djed poznati je dugogodišnji novinar i urednik. I sam je organizirao brojne humanitarne akcije, ali nije mogao vjerovati da će Hrvatska u ovako kratkom roku toliko učiniti.

“Pa kao djed, a ja volim reć bolje dida, a ja sam četverostruki dida i tako će i ostati, osjećam se ispunjen zbog ove akcije strašno, naravno zabrinut, ali ja vjerujem u pobjedu.”

Ured predsjednice u kontaktu je s bolnicom u koju Mila treba otputovati. Poručili su im da država jamči za dvogodišnju Riječanku.

“Pomogli smo već financijski, pomoći ćemo i dalje i u kontaktu smo već sa specijalistima liječnicima, dakle povezujemo, konzultiramo se. Pomoć ne mora biti nužno financijska, može biti stručna, možemo pobrinuti se za obitelj, gdje će biti i tako dalje”, rekla Kolinda Grabar-Kitarović.

Milu smo imali prilike upoznati kroz akciju RTL pomaže djeci, u kojoj se prikuplja pomoć za Dječju bolnicu Kantrida. Krvna slika djevojčice je sada dobra pa je odlučeno da se ne kreće s terapijom u Hrvatskoj, jer je agresivna pa je moguće da nakon nje Mila ne bi bila u stanju putovati.

A kroz riječi njezine mame, svi koji su pomogli mmogu je upoznati.

“To dijete je dar od Boga i ništa drugo. Ona je jedno takvo stvorenje, toplo, divno, drago, zafrkant, pametna, broji do 20… ma mislim, svatko, svatko tko ju je upoznao je obožava.”

Obožava je cijela Hrvatska, ljubav se proširila izvan granica. Energija koja mora biti nepobjediva.

Milin otac: “Vratila mi se vjera u ljude”

Ida Balen razgovarala je u RTL-u Danas s Milinim ocem, Marinom Rončevićem koji je rekao da ne zna koliko je točno novca skupljeno za djevojčicu.

“Ja ću probati doći do cifre u što kraćem roku. I mobitel je ostao kod male da gleda ctiće”, rekao je.

U ponedjeljak će imati konačnu informaciju hoće li na putovanje za Ameriku.

“Čekamo plan liječenja da vidimo u kojem će dijelu ona biti u taj eksperimentalni dio koji bio joj garantirao puno veće šanse nego što ih sada ima, bez njihove garancije sve to skupa nema smisla. Čekamo konačnu cifru koja će biti napisana u toj ponudi tako da novac možemo uplatiti. Problem je što oni ukupan iznos traže avansno”, kazao je otac.

Marin Rončević kaže da su skoro odustali od eksperimentalnog liječenja kad su čuli koliko iznos u Americi traže.

“Kad sam čuo tu cifru od 2,8 milijuna dolara na koju oni nude do 20 posto popusta ako nas ne prati nikakvo osiguranje, ja sam doslovno pao nesvijest. Pitali su me da li trebam prevoditelja, ja nisam mogao izustiti ništa. Ja sam doita htio odustati od svega, ali nakon nagovora rekao sam idemo probati. Hrvatska se ujedinila, ne postoji sjever ni jug, Armada, Torcida, Boysi, postoji samo jedna ekipa koja zajednički prikuplja novce, institucije su se uključile, dijaspora. To su iznosi koji su abnormalni, koji se prikupljaju takvom brzinom da mi se vratila vjera u ljude”, rekao je Milin otac koji vjeruje u njeno izlječenje.

Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU!