Sabor sa 86 glasova ‘za’ izglasao prvi proračun Plenkovićeve Vlade

Idi na originalni članak

Za prvi proračun Vlade premijera Andreja Plenkovića, nakon maratonskog izjašnjavanja, glasovalo je 86 zastupnika, 37 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana

Oglas

Hrvatski sabor u četvrtak je, nakon što je odbio svih 132 amandmana, većinom glasova usvojio državni proračun za iduću godinu, s projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Za prvi proračun Vlade premijera Andreja Plenkovića, nakon maratonskog izjašnjavanja, glasovalo je 86 zastupnika, 37 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Podnijeti amandmani zahtijevaju povećanje rashoda za više od 9 milijardi kuna, to nije moguće prihvatiti, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Najviše amandmana podnijeli su SDP i HNS, a iz redova saborske većine stigla su tri. Financijski najteži bili su amandmani Ivana Lovrinovića, zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku (10 milijardi kuna), te SDP-ova Predraga Matića (5 milijardi kuna).

Proračunski prihodi za iduću godinu planirani su na razini od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna i deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a. Proračun se temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, u što su uračunati učinci porezne reforme čija primjena počinje početkom iduće godine.

Porezni su prihodi projicirani u iznosu od 72,8 milijardi kuna, a kod najizdašnijeg poreznog prihoda PDV-a očekuje se rast od 4 posto, na 46,2 milijarde kuna.

Proračunski rashodi trebali bi iznositi 128,4 milijarde kuna, što je 6,7 milijardi kuna ili 5, 48 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun.

Najviše čine naknade građanima i kućanstvima – 46,1 milijarde kuna. Pritom rashodi za mirovine rastu 1,6 posto ili gotovo 600 milijuna kuna. Za oko 150 milijuna kuna rastu i troškovi za više porodiljne naknade, kao i troškovi povezani uz prava hrvatskih branitelja.

Rashodi za zaposlene u idućoj bi godini trebali iznositi 26,4 milijarde kuna i u odnosu na ovu godinu rastu za 702 milijuna kuna.
Vijesti.hr

Exit mobile version