Šef HTZ-a Kristjan Staničić predviđa uspješnu sezonu: ‘Predsjedanje EU-om će nam itekako pomoći!’

Prava turistička sezona počinje na proljeće

U novoj godina očekujemo i nove turističke rekorde. Kakva nas sezona čeka, nakon lanjske koja je ipak završila u plusu, zna direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Za RTL Danas odgovarao je na pitanja o cijenama, problemima s bukingom, smanjenim PDV-om za ugostitelje te radu nedjeljom.

“S velikim zadovoljstvom javljam da smo prema prvim neslužbenim rezultatima iz eVisitor-a dostigli brojku od 20,6 milijuna dolazaka i 108,6 milijuna noćenja, što je onaj porast koji smo procjenjivali i najavljivali tijekom cijele godine, od 5 posto dolazaka i 2 posto noćenja više nego 2018. godine. Sve to skupa daje za pravo biti vrlo sretan i zadovoljan, obzirom da je prošla godina bila rekordna turistička godina i da smo ostvarili sjajne turističke rezultate i da upravo na valu tih pozitivnih rezultata ulazimo u 2020. godinu”, rekao je Staničić.

Prava turistička sezona počinje na proljeće, ali direktor HTZ-a smatra da prošlogodišnji problemi vezani za buking neće biti izazov za djelatnike u turizmu.

“Očekujem da će svi turistički radnici spremno dočekati glavnu turističku sezonu, ali puno bolju sliku ćemo imati tek na proljeće”, rekao je Staničić.

Staničić se osvrnuo i na hrvatsko predsjedanje u Europskoj uniji, koje je ocijenio kao povijesni događaj.

“Upravo će nam taj međunarodni događaj koji će biti u fokusu europske, ali i svjetske javnosti, itekako pomoći u promociji Hrvatske i u ostvarenju povećanja turističkog prometa u predsezoni”, izjavio je Staničić.

Na smanjenje PDV-a ima pozitivne reakcije.

“Vjerujem da će ta mjera biti uvelike poticajna s obzirom na ukupno okruženje i da će to dati jedan dobar vjetar u leđa i ugostiteljima i hoteljerima, ali i svim turističkim radnicima. Očekujem da se povećaju materijalna prava radnika, a s druge strane da se ulaže u kvalitetu”, rekao je Staničić.

Upravo je kvalitetu turističke ponude ocijenio kao glavni faktor na temelju kojeg se Hrvatska može boriti s konkurencijom.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari