VIDEO Šefica zatvorskog sustava o bijegu zatvorenika: ‘To je djelić sekunde, dogodi se nepažnja…’

Idi na originalni članak
Pixsell/RTL

U RTL-u Danas gostovala je ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero

Oglas

U RTL-u Danas gostovala je ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero.

Na pitanje o bijegu Branimira Čalete, Špero se prvo ispričala svima koji su imali neugodnosti zbog tog slučaja i Splitu te dodala da je dobra stvar da je bjegunac brzo pronađen i nitko nije ozlijeđen.

Više u VIDEOPRILOGU:

“S obzirom da je ipak do bijega došlo, mi smo udaljili dva pravosudna policajca i protiv njih je pokrenut stegovni postupak s obzirom da se radilo o trenutku nepažnje i jednom činu na koji se istražni zatvorenik odlučio u jednoj sekundi”, kazala je.

Propust pravosudnih policajaca

Dodala je da nema razloga za sankcije na višim razinama.

“Po nalogu za sprovođenje sve je bilo napravljeno kako spada. Procijenjena je sigurnost, sprovodila su ga dva pravosudna policajca koji su po zvanju stariji pravosudni policajci s dugogodišnjim iskustvo. Jedna od sustavu od 2007., a drugi čak 1994. godine. Bilo je primijenjeno vezanje lisicama”, rekla je i dodala da je to isključivo njihov propust.

Nema kazne za bijeg

Na pitanje o izjavi upraviteljice splitskog zatvora o tome da bijeg nije kazneno djelo i da zatvorenik neće snositi nikakve sankcije, Špero je kazala da se bijeg ne isplati. “Sve osobe lišene slobode pozvala bi da ostanu u svojim kaznenim tijelima”, kazala i potvrdila da bijeg nije kazneno djelo.

“No, to je stegovni prekršaj u odnosu na naše zatvorenike.  Kod istražnih zatvorenika zakon ne predviđa bijeg kao stegovni postupak. No, kada dođe do bijega, u zatvoru će se na njega primjenjivati stroža pravila jer se više ne radi o zatvoreniku koji ima uredno ponašanje”, kazala je i dodala da ga se gledao kao rizičnu osobu.

Dodala je da mu se osnovna ljudska prava ne mogu oduzeti, ali može se odlučivati koje će mu se davati stvari i koliko vremena će imati na raspolaganju na aktivnosti koje nisu osnovne.

“To nisu filmski bjegovi”

Otkrila je da na 12.000 ljudi koji godišnje prođu kroz zatvorski sustav oni imaju samo nekoliko pokušaja bjegova.

“To nisu filmski bjegovi, nego se uglavnom radi o osobama koje se ne vrate s vikenda. Nekad je to samo sat vremena zbog problema u prijevozu, no pravno gledano oni nisu u zatvoru kada bi trebali biti. Oni pravih bjegova je bilo zaista malo i to je najčešće kod sprovođenja”, rekla je.

“To je djelić sekunde kada se dogodi nepažnja naših pravosudnih službenika”, rekla je i dodala da se želi zahvaliti svim službenicima, a posebno za ovo vrijeme korone.

“Pravosudna policija radi jako težak posao”, kazala je i dodala da pokušavaju poboljšati njihove uvjete rada. Kazala je da bi sljedeće godine u praksi mogle zaživjeti i elektronske narukvice za zatvorenike.

Vijesti.hr

Exit mobile version