KUPOVINA AUTOMOBILA

Skidaju kilometre, skrivaju oštećenja, varaju kupce; Kako ne nasjesti prilikom kupnje automobila?

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Pronašla je i platila automobil u Njemačkoj, naručila prijevoz, no kad je vozač stigao po vozilo, shvatio je da ni auta ni prodavača nema. Zagrepčanka je ostala bez novca, a slučaj je još jednom potvrdio da kupnja rabljenog automobila sa sobom često nosi priličan rizik. 

Javna je tajna i da se skidaju kilometri, kao neoštećeni se nude i karambolirani automobili, a čak i kad prodaju vozila putem neke specijalizirane tvrtke – vlasnici nastoje prešutjeti i skriti probleme i mane. Iskusni se stoga služe malim trikovima. Kako se snaći i kako se prodaju rabljeni, a kako novi automobili istražila je novinarka Potrage Sanja Čatipović.

Robert je organizator transporta u obiteljskoj tvrtki ovlaštenoj  za prijevoz automobila. Na šleperu je prošli tjedan bilo je rezervirano mjesto za Alfu koju je iz inozemstva kupila gospođa iz Zagreba. No, automobil nije stigao. Sama ga je pronašla u njemačkom oglasniku i naručila uslugu transporta.

“Dogovorila je kupnju putem mobitela, dobila je račun od postojeće firme koja nije imala veze s tim, uplatila je vozilo, mi smo došli, vozila nije bilo niti je vozilo ikad bilo u toj firmi. A prodavač nije ni postojao”, kazao je organizator prijevoza Robert Horvat.

Prevarant je krivotvorio fakturu tvrtke na koju je stavio svoj broj računa. Horvat kaže da imaju 25 kamiona s kojima prevezu tristotinjak automobila na tjedan. 70 posto za tvrtke koje ih dalje prodaju, 30 posto za fizičke sobe. To što se dogodilo gospođi, kaže, ne događa se često. Riječ o klasičnoj prijevari.

Više pogledajte u priči Sanje Čatipović: 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari