Snimat će baš svaki prekršaj vozača: Evo kako funkcioniraju radari koje nabavlja MUP!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Upozorenje vozačima – policija utrostručuje broj radara i kamera za nadzor brzine na cestama. Razlog je velik broj prometnih nesreća

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Uređaj za mjerenje brzine, popularni laser jedna je od metoda kojom policija hvata lake na gasu. “Radi na principu odašiljanja laserske zrake koja se reflektira od vozila natrag u uređaj i tom prilikom nam daje podatke o udaljenosti i brzini vozila”, objašnjava Andrej Pavić, djelatnik 2. postaje prometne policije Lučko.

Osim lasera, brzinu na prometnicama mjere i prometne kamere, a bit će ih i više. MUP je potpisao sporazum za nabavku novih uređaja za mjerenje. Na njih će potrošiti gotovo 53 milijuna kuna, a postupno će se stavljati u uporabu kroz iduće tri godine.

U ovom trenutku na Hrvatskim cestama je 26 fiksnih kamera. Novim ugovorom će se kupiti još 75. Broj posebnih kučišta za takve kamere će se povećati za još 150, a pribavit će se još 50 fiksnih i 100 ručnih radara.

Kamere će snimati svaki detalj

“Radi se o stacionarnim radarskim uređajima, o fiksnim radarskim uređajima, radi se i o laserskim uređajima kojima je primarni cilj mjerenje brzine, ali i snimanje ostalih prekršaja u prometu”, kazao je Davor Pilić, Zajednica gospodarskih subjekata.

To znači kako će uskoro ovakva kamera osim brzine moći snimiti i nekorištenje pojasa ili korištenje mobitela, a ubrzat će se i kažnjavanje prekršitelja. “Od trenutka kad se na radarskoj slici snimi prekršitelj, ta slika automatski ide u središnji centar koji zapravo sam piše i kuvertira prekršajnu prijavu”, tvrdi Davor Božinović (HDZ), ministar unutarnjih poslova.

No, policajci se prije svega nadaju kako će njihovo prisustvo i nove tehnologije na cestama ipak djelovati kao upozorenje vozačima.

“Mi smo tu ne samo da djelujemo represivno nego i preventivno. S tim smo već postigli svrhu zašto uopće stojimo tu”, tvrdi Pavić.

A i vozačima je bolje novac zadržati u novčaniku, nego ga trošiti na kazne.
Ilija Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari