DIRLJIVO

SRETAN KRAJ: Lisica spašena iz bazena s uljem puštena na slobodu

Foto: Pixsell

Mladi lisac koji je prije nekoliko dana bio na rubu smrti dočekao je zadnji dan rehabilitacije i puštanje na slobodu. Isprva se nećkao oko toga bi li napustio kavez, no nakon malog poticaja potrčao je, pa onda i preplivao obližnji kanal.

“Očito da mu je kupanje kod nas pasalo. on je odmah izabrao kanal i preplivao ga što nam govori dvije stvari, prvenstveno da je dobro, da je vitalan, dobro se kreće, pliva i da smo dobro odlučili što smo ga što prije vratili u prirodu, da se što bolje snađe na svom teritoriju i dočeka zimu”, objasnio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Nakon što je pronađen u bazenu s otpadnim uljem u krugu bivše tvornice Dioki na zagrebačkom Žitnjaku, lisac je odvezen u oporavilište za divlje životinje u Dumovcu gdje je pregledan, ojačan infuzijom i hranom te tri puta okupan. Zbog svega danas je kao nov.

Više u videoprilogu RTL-a:

“Iskreno, mislim da je otišla onako kako je trebala otići. Vrlo brzo i u ovom teritoriju u kojem je vjerojatno i rođena. Dobila je nekih 600-650 grama kod nas tako da dobro je jela, u sasvim je dobrom stanju tako da nije imalo smisla odugovlačit i čekat s njezinim povratkom, to je divlja životinja”, kaže veterinar u Zoološkom vrta grada Zagreba Jadranko Boras.

Lisac je preživio zahvaljujući brzoj intervenciji spasitelja, među kojima je bio i hvatač iz Dumovca, Dalibor Kovač. Životinja možda službeno nije dobila ime, no neslužbeno nam je Kovač otkrio kako ga zove Masni.

Inače, Zoološki vrt i Dumovec ove su godine spasili rekordnih 2200 divljih životinja. Kako kažu, brojka je velika zbog sve veće empatije građana, koji ih odmah zovu kad vide neku zvjerku kojoj je potrebna pomoć.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari