PODACI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Video | Stigli najnoviji podaci o plaćama u Hrvatskoj: Evo gdje su najviše i koji su najbolje plaćeni poslovi!

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U svim županijama prosječne mjesečne neto plaće u prethodnom tromjesečju su porasle

Prosječna hrvatska plaća u drugom tromjesečju ove godine iznosi 7121 kunu, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Gdje su najviše, a gdje najniže plaće? Kolika je razlika u zaradi muškaraca i žena, te koji su najbolje plaćeni poslovi?

Više u VIDEOPRILOGU:

Razlike nema samo po županijama već i prema spolu

U svim županijama prosječne mjesečne neto plaće u prethodnom tromjesečju su  porasle. Najviše su plaće u Gradu Zagrebu, koji jedini ima prosjek iznad 8 tisuća kuna, zatim u Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Najniže su u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ako usporedimo s istim razdobljem lani, upravo su ondje najmanje rasle plaće, za 4 posto.. Najviše su pak rasle u Istarskoj županiji, za 8,6 posto.

Razlike nema samo po županijama, nego, kao što je to nažalost godinama, i gledano prema spolu. Prosječna plaća muškaraca u Hrvatskoj je 7350 kuna, žena 6852 kune.

Najveća razlika je u financijskim i djelatnostima osiguranja, muškarci zarađuju više od 12 tisuća kuna, žene 9 tisuća kuna. Dakle, razlika je veća od 3 tisuće kuna.

U zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi muškarci u prosjeku zarađuju gotovo 11 tisuća kuna, žene nešto više od 8, što daje razliku oko 2 i pol tisuće kuna. Na trećem mjestu je djelatnost informacija i komunikacija. Muškarci zarađuju više od 10 tisuća kuna, žene nešto više od 8 i pol. Razlika u plaći je oko tisuću i pol kuna.

Zanimljivo, iako je tipično muško zanimanje, žene prema istraživanju imaju u prosjeku veću plaću od muškaraca u građevinarstvu, za nešto više od 500 kuna. No, to je zato što rade drugačiji profil posla u toj djelatnosti.

Ako radite s financijama i osiguranjima, u kategoriji ste najbolje plaćenih poslova. U  proteklom tromjesečju prosječna plaća u ovom sektoru bila je iznad 10 tisuća kuna. Na popisu najbolje plaćenih djelatnosti slijede informacije i komunikacije, na trećem mjestu opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

Najlošije plaćeni poslovi su u administraciji i pomoćnim uslužnim djelatnostima, zatim oni u pružanju smještaja te pripreme i posluživanju hrane, na trećem mjestu su ostale uslužne djelatnosti.

Stanje u najjačem sektoru

Stoga, za dobro plaćenu budućnost u financije i IT sektor, a kako to izgleda u jednom od najjačih sektora IT-u, gdje plaće nisu problem, već nedostatak djelatnika?

Direktor tvrtke koji je posjetila RTL-ova reporterka Irena Pirjać osmislio je sustav vrednovanja zaposlenika prema kategorijama, a plaće je objavio javno. Prvi i jedini u Hrvatskoj.

Je li to izazvalo oduševljenje ili negativan stav prema tvrtki u kojoj su zaposlenici plaćeni između 10 i 35 tisuća kuna bruto, a plaće im godišnje rastu i do 30 posto, pogledajte u prilogu, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari