Što poduzetnici misle o radu inspekcije? ‘Represija je donijela više štete nego koristi’

Ilustracija (Marijan Susenj/PIXSELL)

Državni inspektorat, koji djeluje od prvog travnja, nadzirat će rad u građevini, zaštiti okoliša, trgovini, turizmu i tržištu rada

U trideset godina rada zagrebački frizer Ivica Zanetti s inspekcijama nikada nije imao problema.

”Uostalom učili su me kad sam radio u Njemačkoj da kad čovjek voli državu onoliko koliko plaća poreze. Kad plaćaš sve kako treba, nemaš se čega bojati”, kazao je Zanetti.

Iako ne objašnjavaju detalje i planove, Državni inspektorat, koji djeluje od prvog travnja, nadzirat će rad u građevini, zaštiti okoliša, trgovini, turizmu i tržištu rada. Glavni državni inspektor obećava da neće biti represivni, a tome se nadaju i poduzetnici i obrtnici.

”Jer mislim da je apsolutno ružno vidjeti da pogotovo za vrijeme turističke sezone zatvaraju restorani za neizdavanje nekog računa, ako ne štima u lipu kasa. Mislim da je to apsolutno teško uskladiti ili ako netko nema produženu sanitarnu knjižicu naravno kad ljudi imaju puno posla naravno da ne razmišljaju o svim detaljima.”

Ni poduzetnik Zvonimir Belić, koji se bavi uzgojem rajčica, s inspekcijama nema problema, ali smatra da bi se tržište hrane trebalo bolje urediti pravilnicima.

“Problem je u tome da dosta robe dolazi izvana, koju uvoznici prepakiraju u drugu ambalažu i desi se da deklaracije na ambalaži nisu vidljive pa se ne zna tko je točno proizvođač”, kazao je Belić.

Recidiviste i one koji rade u sivoj zoni treba kažnjavati – jasni su u udruzi poslodavaca. Od inspekcija očekuju bolji rad na prevenciji i edukaciji jer represija im je, kažu, donijela više štete nego koristi.

”Ukoliko je neonska reklama postavljena 20 cm više ili niže od onoga što propis kaže to najvjerojatnije sugerira na nepoznavanje propisa, koji nikoga ne ispričava, ali ipak je potrebno imati razumijevanja jer poduzetnici u istom trenutku moraju biti i pravnici i računovođe i baviti se svojim biznisom”, kazala je Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca.

Oni koji pošteno ubiru plodove od svoga rada inspekcije se ne boje, a od države očekuju partnerski odnos.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU: 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari