Što s onima kojima posao ovisi o Italiji? Na Pasjaku i Rupi kontejneri za pregled putnika!

Idi na originalni članak
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

‘Kontroliraju nas. Ako nemamo maske, kazne nas’. U svijetu 79.360 oboljelih, 2463 umrlih od koronavirusa

Oglas

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević izvijestila je da je tijekom noći 24. veljače u Hrvatskoj uvedena nova mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije, no to je podosta problematično za one koji su poslovno vezani za Italiju.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ponajprije se to odnosi na autoprijevoznike, koji moraju na tjednoj bazi i po nekoliko puta u susjednu nam zemlju, pogođenu opasnim virusom zbog kojeg je umrlo sedam osoba, a potvrđeno je više od 120 slučajeva zaraze.

Vozači na tjednoj bazi idu i triput u Italiju te su vrlo brzo osjetili posljedice širenja zaraze, u smislu posebnih kontrola. Naravno, nije im drago, no posao je posao.

“Moramo nositi maske, rukavice i kontroliraju nas na izlazu iz Italije. Vožnja kroz Lombardiju i Venetu je normalna, s tim da su kontrole češće nego inače. Ako slučajno netko nema masku i rukavice, kazna je 250 eura”, kazali su nam u jednoj od splitskih tvrtki za cestovni prijevoz robe.

Također, poseban je pregled za one koji su bili u nekim od ugroženih talijanskih područja.

“Za nas koji smo bili u Milanu i Veneciji, obavio se poseban pregled na talijanskoj granici”, posvjedočili su nam iz splitske tvrtke i dodali da zasad nema straha zbog odlazaka u Italiju.

Inače, mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače, rekla je načelnica Kriznog stožera.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u preko 80 slučajeva klinička slika bolesti uzrokovane koronavirusom blaga. No, sve će se učiniti da se spriječi širenje epidemije u Hrvatskoj, a Krizni će stožer djelovati u dva smjera – pokušati spriječiti ulazak koronavirusa u Hrvatsku, a ako se ipak pojavi izolirat će se bolesnika i sve njegove kontakte kako bi se ograničilo širenje.

U svijetu 79.360 oboljelih, 2463 umrlih od koronavirusa.
Vanja Deželić

Exit mobile version