INDEX PITA

Što Srbi misle o o Tesli na hrvatskoj kovanici eura? Pogledajte što kažu

Foto: Printscreen

Jučer je objavljeno kako će izgledati hrvatske kovanice eura.

“Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Vijest o Tesli na hrvatskoj kovanici razveselila je Hrvate, ali razbjesnila velik dio Srba po društvenim mrežama.

Index je upitao Srbe, u suradnji s Novom.rs, kako oni komentiraju izgled hrvatske kovanice eura, a u videu pogledajte što su rekli.

“Nisam baš za to, ali neka rade što hoće sa svojim novcem”, rekao je jedan građanin.

“A mislite to što oni svojataju Nikolu Teslu? Pa nemam neki stav prema tome. Može biti i njihov, može biti i naš”, rekla je druga građanka.

Jedan čovjek je rekao da je on svjetska baština.

“On je rođen tamo, Srbin je, to nema sumnje. On je i svjetska baština, i Amerikanac, i Srbin, rođen je u Hrvatskoj. Svatko se može pozivati na njegov identitet, mislim da je to potpuno legitimno”, kaže jedan Beograđanin.

“On je svjetski čovjek, lijepo što je našeg podrijetla, lijepo što je živio u Hrvatskoj. Meni je drago”, rekla je jedna žena.

Jedan građanin je rekao da se mora naći ravnoteža i da se zbog toga ne smije ulaziti u diplomatski rat.

“Imaju pravo i oni koristiti, imamo i mi, zašto ne?” kaže.

“On je čovjek izvan svog vremena i prostora”

Jedan mladić je rekao da je krajnje vrijeme da se naši odnosi poboljšaju.

“Lijepo je to što hoće napraviti nešto drugačije, staviti lik Nikole Tesle. Samim tim i nas više cijene, naš trud, naš rad, Nikolu Teslu, koji je inače naš čovjek”, kaže.

Jedna žena je rekla da bi cijeli svijet to trebao učiniti, ne samo Hrvati.

“On je rođen u nekoj državi koja nije bila Srbija, ali nije bila ni Hrvatska u to vrijeme. Ja mislim da je on čovjek izvan svog vremena i prostora”, zaključio je jedan građanin.

“Ako oni to žele učiniti, ne vidim ništa loše u tome. Samo, smatram da ljudi koji imaju problem trebaju razmisliti zašto imaju problem s tim”, rekao je jedan mladić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari