Što Zorana Milanovića i Kolindu Grabar-Kitarović čeka u debati RTL-a? ‘To bi mogla biti zamka…’

Idi na originalni članak

Politički analitičar Ivica Relković vjeruje da će debata ponuditi smjernicu prema konačnom pobjedniku

Oglas

Žestoka je mobilizacija i u HDZ-u. U sjedištu zagrebačkog ogranka održan je sastanak s Milijanom Brkićem koji se aktivno uključio u kampanju. Sam kaže da je to tražila njegova stranka.

Više pogledajte u videoprilogu:

“Imamo dva kandidata, jedan kandidat koji iz srca predstavlja iskreno domoljubno hrvatsku državu koja je u svijetu prepoznata kao hrvatski brand to je KGK. I drugi kandidat koji je Hrvatsku zavio u crno za vrijeme četiri godine mandata kao premijer. Posvadio nas je sa susjedima”, kazao je predsjednik GO HDZ-a Andrija Mikulić, a kratko se nadovezao zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić:

“Predsjednik vam je dao izjavu i ja nemam ništa drugo za dodati.”

Dakle, kampanja za drugi krug je u punom jeku, a podrobnije ju je za RTL Danas komentirao gost Ivica Relković, politički analitičar i nekadašnji strateg Mosta. Isprva se osvrnuo na taktiku kandidata, koji su obišli Dalmaciju i Slavoniju, gdje im izborni rezultat nije išao na ruku u prvom krugu.

“Logično. Jer, tamo gdje ste imali dobar rezultat, nemate što podići, a u lošijim sredinama možete angažirati više birača”, kazao je Relković i osvrnuo se na uključenje Brkića:

“On služi kako bi mobilizirao birače iz redova HDZ-a, one koji su bili za Miroslava Škoru. Ali, oni čine polovicu izlaznosti, tako da to nije dovoljno. Zato treba bitno paziti biti nevidljiv na terenu, a ne vidljiv kroz medije.”

Ivica Relković poznaje biračko tijelo i ima mišljenje o tome kome će se prikloniti Škorini birači.

“Ne postoji jedinstveno tijelo Miroslava Škore, tu su i male stranke, nije on bio sam. Vidjelo se to u Slavoniji, koja je glasovala za svog čovjeka. Tako da, nisu to homogeni birači. Moguće da prekriže listiće, mogu ne izići i mogu biti protestni, što znači da bi kontra vlasti išli za Milanovića, samo da budu protiv Plenkovića. No, treba znati i da se uvijek pristupa biraču koji je za, a ne onom koji je protiv”, kazao je Relković i komentirao izlaznost u drugom krugu:

“Loše vrijeme u prvom krugu nije smanjilo izlaznost u odnosu na prošle izbore. Možemo imati povećanu apstinenciju u drugom krugu i ne očekujem da će izlaznost biti bitno veća nego u prvom krugu jer imali smo tri jaka kandidata, koji su privukli birače, zajedno s preostalih osam.”

Na RTL televiziji bit će prva debata kandidata, održava se 30. prosinca u 20 sati i Ivica Relković smatra da će ona podosta toga pokazati.

“Sučeljavanja su onaj završni ključ jer više nemate vremena obići teren. Vidjeli smo i u prvom krugu da je jedno sučeljavanje izazvalo zanimanje, tako da će biti i s ovim vašim. Vjerojatno ćemo dobiti, ne pobjednika, nego jasan smjer tko je prešao u plus, a tko u minus”, smatra Relković i dodaje koje bi teme kandidati mogli izbjegavati ili kojima bi se mogli okretati:

“Bit će svih tema, ali mislim da će HDZ usmjeravati na Vladinu, odnosno premijersku, poziciju Zorana Milanovića. Jer, smatraju je lošom. Milanović će se rasteretiti one “ili mi ili oni”, ali ne bi smio pecati u krajnje desnom bazenu jer bi mu to mogla biti zamka.”

Vijesti.hr
Exit mobile version