POŽAR IZMAKNUO KONTROLI

Video | STRAŠNO! Atena u plamenu i dimu, evakuacije tisuća ljudi!

Screenshot RTL Danas

20 kilometara od Atene gore kuće. Poginula je jedna osoba! Na dobrovoljnog gasitelja pao je električni stup

Glavni grad grčke i dalje gori, a u cijeloj zemlji aktivno je ukupno 57 požara. Kako je ovo već peti dan da ondje haraju požari gasiteljii su na izmaku snaga, pa im pomoć stiže i iz Hrvatske.

Na snazi je evakuacija, koja je spasila moguću tragediju kad je vatra zahvatila manje kemijsko postrojenje, no jedna je osoba nedaleko od Atene ipak poginula, javlja RTL Danas.

Više u VIDEOPRILOGU:

20 kilometara od Atene gore kuće. Poginula je jedna osoba! Na dobrovoljnog gasitelja pao je električni stup.

Zapalila se i manja tvornica boja i lakova. Iako su se čule eksplozije, to je područje već sinoć evakuirano, pa žrtava u postrojenju nije bilo.

Vjetar je Grcima sada najveći neprijatelj. Razmahao se u svim smjerovima oko tri ujutro i ponovo zahvatio dijelove koji su jučer bili pod kontrolom. Danas je jasno da kontrole više nema.

“Kad je vatra počela sve je bilo 100% pod kontrolom. Vlasti su mislile da to i nije jako velik požar. Evo vam rezultata.”

Više od deset naselja u sjevernom predgrađu Atene je evakuirano, no policiji dodatan posao stvaraju mještani koji se ne daju iz kuća.

Na sjeveru grada je i hrvatsko veleposlanstvo. Nije ugroženo, no dim koji je – zbog kotline – osobito gust u središtu grada i ondje stvara probleme.

“Osobito je kritično u blizini autoceste koja spaja Atenu i Solun, a gdje je promet prekinut i ugrožen požarom, građani su upozoreni na probleme vezano s disanjem, i da ne izlaze iz kuće. Što se tiče hrvatskih sugrađana, nemamo informaciju da je za sada netko ugrožen, odnosno za sada izgleda da su svi dobro”, govori veleposlanik RH u Grčkoj Aleksandar Sunko.

Vatra i dim vide se i s Akropole, a u opasnosti su ponovno i ostala poznata nalazišta – jezero Maraton, selo Olympia i rezidencija kraljevske obitelji. Na Olimpiji je bio i premijer.

“Veliko hvala svima koji su se borili da sačuvaju svetište Olimpije, koje ima globalnu simboliku. Danas sam imao priliku posjetiti to mjesto i na sreću sam prostor  ostao je netaknut”, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Sugrađanima obećaje naknadu štete, no prioritet im je sačuvati živote. I ne samo ljudske. Preplašeni požarom, neki su konji još prije dva dana pobjegli iz ove ergele, danas su nađeni.

“Nakon šoka, konje treba nekoliko dana pratiti. Neki od njih od stresa dobiju grčeve, neki razviju zdravstvene probleme. Osjetljive su to životinje”, kaže Niki Sklavounou a prenose RTL Vijesti.

Vatra je zahvatila i nekoliko električnih instalacija, pa je dobar dio Atene i Peloponeza bez struje. Danas poslijepodne je u pomoć Grčkoj poslan i jedan hrvatski kanader.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari