INFEKCIJE SU RJEĐE

VIDEO Stručnjak za infektivne bolesti otkrio utječe li lijepo vrijeme na virus

Idi na originalni članak

“Možemo testirati 4,5 milijuna Hrvata i danas će biti negativni, ali sutra bi mogli biti pozitivni”

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

U Hrvatsku je stiglo naručenih 60 tona zaštitne opreme u vrijednosti od 5,95 milijuna američkih dolara, koja je potrebna zdravstvenom sustavu i drugim službama koje se bore s pandemijom koronavirusa.

Oprema je stigla izravnim letom iz Šangaja. Dopremljene su veće količine zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica i beskontaktnih toplomjera. Riječ je o najvećoj pošiljci koja je do sada stigla iz Kine, a u idućim tjednima trebalo bi ih stići još nekoliko.

Pomoći će to za situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, a detaljnije “gdje smo točno” prepričao je gost RTL-a Danas Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran mihaljević” u Zagrebu.

Najprije, kazao je jesu li ljudi koji djeluju u stožerima rizična skupina. Ili ipak nisu… Odnosno, jesu li testirani jer iz Nacionalnog stožera tvrde da neki od njih nisu.

“Moramo se s vremena na vrijeme testirati, posebno u slučaju izloženosti, kao i ako postoje simptomi ili neka druga epidemiološka sumnja. Testirao sam se i ja. Treba se testirati ako postoji sumnja na izloženost bez obzira na sve. Ako se procijeni u bilo kojem od stožera tako nešto, trebali bi se testirati, ali ako nije bilo bliskog kontakta, nema potrebe za testiranjem”, otkrio je Čivljak pa se osvrnuo na zaposlene u domovima te koliko su oni rizična skupina, zašto ih ne testirati sve i koliko bi koštalo ako bi ih ipak testirali:

“Nema potrebe dizati paniku, da bi se provodilo masovno testiranje, ono se ne radi ni u kojoj zemlji. Postoje jasni kriteriji kad treba testirati. Možemo testirati 4,5 milijuna Hrvata i danas će biti negativni, ali sutra bi mogli biti pozitivni pa ih treba ponovno testirati. Imamo dobru koncepciju i ne treba testirati ni više ni manje od onih koji su definirani kliničkim ili epidemiološkim kriterijima. Također, ne treba testirati zdravstvene djelatnike u bolnicama gdje nema kontakta sa zaraženima.”

Stiglo je lijepo i toplo vrijeme pa mnoge zanima jesu li sad simptomi koronavirusa slabiji.

“Sve respiratorne infekcije su rjeđe, pa tako i koronavirus, kad je ljepše vrijeme. Na simptome vrijeme ne utječe, samo na pojavnost bolesti i proširenost u populaciji”, zaključio je Čivljak.

Ivan Skorin

Exit mobile version