Stručnjakinja za obiteljsko pravo za RTL: ‘Cesare ovo nije trebao proživjeti’

Photo: Miranda Cikotic/PIXSEL

Nataša Pećarević, odvjetnica i stručnjakinja za obiteljsko pravo, koja je radila i radi na sličnim slučajevima, komentirala je cijeli slučaj za RTL Danas

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Devetogodišnji sin Nine Kuluz već je nekoliko sati sa svojim ocem u Italiji. Iako je tamo otputovala i ona, dječak od danas pravno pripada ocu. A slike koje su potresle Hrvatsku, svjedoče kako se to dogodilo. Devetogodišnje dijete je zapomagalo i otimalo se svim silama boreći se da ostane s majkom. No, otac ga je neumoljivo ugurao u auto i odvezao. Tako je izvršena ovrha nad djetetom koje nitko ništa nije pitao.

Nataša Pećarević, odvjetnica i stručnjakinja za obiteljsko pravo, koja je radila i radi na sličnim slučajevima, komentirala je cijeli slučaj za RTL Danas.

Cijela Hrvatska gledala je ove nemile scene iz Splita. Jesu li se one mogle izbjeći?

Mogle su se izbjeći. I roditelji su trebali pomoći da se ovakva situacija ne dogodi, a drugo, kad je već došlo do toga da se ovrha neće moći izbjeći, tada su trebali pomoći djetetu da što lakše prebrodi ovaj današnji dan. Odgovornost za dobrobit djeteta je prvenstveno na roditeljima, a onda, naravno, ako sami nisu u stanju iz razno raznih razloga, tada se trebaju uključiti institucije i svi ostali koji mogu pomoći u ovakvoj vrsti ovrha.

Ovdje se postupalo po Konvenciji o otmici djeteta, no je li naša država nešto propustila učiniti?

Ne mogu komentirati konkretni slučaj jer pravno nisam upoznata s postupkom, ali da su postojali razlozi za odgodu ovrhe, vjerojatno bi bili primjenjeni. Sudske odluke se trebaju poštivati, a ako se ne poštuju tada se događa ovako nešto.

Jesu li nešto mogli učiniti majka, ali i otac? Što činiti da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju?

Postavlja se pitanje zašto se ovo uopće dogodilo. Zašto je dugo trajao taj postupak? Zašto dijete nije imalo kontakt s roditeljem s kojim ne živi? Tu ima mnogo stvari koje bi trebalo vidjeti jer nisam upoznata s time je li sve obavljeno kako treba, odnosno je li netko nešto propustio učiniti. Kao gledatelju ovo mi se čini vrlo tužno, apeliram da poduzmemo svi sve da se nijednom djetetu ovako nešto ne priušti.

Ima li dijete kakva prava, zašto se njega ništa nije pitalo?

Dijete apsolutno ima prava u svakom postupku, neovisno o roditeljima. Ima pravo na posebnog skrbnika i roditelji pritom gube pravo na zastupanje tog djeteta u tom postupku i zastupanje preuzima posebni skrbnik. Dakle, on je glas djeteta u svakom postupku.

Zastupate Milana Popovića u borbi za skrbništvo, zastupali ste i Anđu Marić u sličnom slučaju, je li se to sve, zbog djece, moglo i bez velike medijske pompe?

Ne bih htjela ulaziti u razloge zašto netko koristi medije u svojim slučajevima. Ono što ja smatram je da bi svi ti slučajevi trebali biti daleko od očiju javnosti, dijete bi trebalo biti maksimalno zaštićeno. Osim toga, tajnost tih postupaka garantiraju i Obiteljski zakon RH. Apel u konačnici ide roditeljima.

RTL Danas

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari