MUKE UNAJMLJIVAČA

Studenti u potrazi za stanovima: Za cijenu garsonijere u Rijeci, u Osijeku dobijete dvosobni stan!

Idi na originalni članak

Više od deset tisuća studenata natjecalo se za jedan od studentskih domova u Zagrebu, no mjesta ima za njih tek oko sedam i pol tisuća.

Oglas

Tako ih je sada oko tri tisuće na mukama. Propustili su najjeftiniju opciju pa su prisiljeni na skuplja rješenja, o kojima više možete pogledate u prilogu Marka Šiklića.

Potražnja za stanovima u Zagrebu je velika, a ponuda je mala.

Marko Šiklić razgovarao je s agentom za nekretnine Filipom Ćulibrkom.

Ćulibrk kaže kako su u Zagrebu najtraženije garsonijere koje su između 350 i 400 eura, potom slijede dvosobni stanovi koji su također oko 400 eura: “U usporedbi s Osijekom, recimo za cijenu garsonijere u Zagrebu, u Osijeku možete dobiti dvosobni stan. Slično je i u Rijeci i Splitu koji su međusobno dosta slični po pitanju cijena, dakle tu su ipak najtraženiji dvosobni stanovi koji se kreću između 400 i 600 eura, prosjek bi bio nekih 500 eura.”

Kaže kako u Zagrebu strani studenti imaju često problem iznajmiti stan jer traže na manje od 12 mjeseci što nije uobičajeno: “U Splitu je uvjet zapravo da je manje od 12 mjeseci naravno zbog dolazaka turista i sezone.”

Koliko cijene mogu ići visoko?

“To je sad teško prognozirati, ponajviše zbog situacije s covidom.  recimo, ako nam dođe novi val i fakulteti zatvore svoja vrata, studenti će svakako otkazivati svoje pa ćemo u jednom trenutku imati više stanova  stanove na tržištu. Isto tako Zagreb, recimo, ima jak zimski turizam i stanovi koji su namijenjeni za kratkoročni najam se zapravo počnu davati u dugoročni najam i u tom trenutku čak zna doći do stagnacije, odnosno i do pada cijena najamnine.”

Naglasio je kako se najčešće traže mali stanovi: “Primjerice studenti traže, ako žele živjeti sami, garsonijere ili ako žele cimerstvo onda su to dvosobni stanovi ponajviše zbog rezanja troškova odnosno, 500 eura bi bio neki dvosobni stan, 300 eura garsonijera pa pojedinačni trošak bi bio 50 eura uštede na dvosobnom stanu

Exit mobile version