Sudske odluke obeshrabruju žene da prijave nasilje: U sustav se žrtve još ne mogu pouzdati

Idi na originalni članak
Foto: RTL

Svakih 15 minuta jedna osoba u Hrvatskoj trpi neki oblik nasilja

Oglas

Hrvatska je dobila župana s nepravomoćnom presudom za obiteljsko nasilje. Alojz Tomašević proglašen je krivim jer je davio, gušio i ozlijedio suprugu te je osuđen na 10 mjeseci. Ali u zatvor ne ide, nastavlja biti župan, mora samo platiti 7000 kuna sudskih troškova. Nakon dvije godine suđenja i razvlačenja po medijima njegova supruga Mara Tomašević kaže: “Neka žene vide da treba tužiti!”

Iako, ako žene ovih dana u Hrvatskoj nešto vide, to je da – ne treba tužiti. Jer tako je i policajka prijavila šefa koji ju je cijelu smjenu pipao, maltretirao, komentirao njezin grudnjak, nagovarao ju na seks, a onda je – on oslobođen. Jer je to napravio samo jednom. Tako je odlučila sutkinja, i još žrtvi odredila da mora platiti 800 kuna sudskih troškova.

Više pogledajte u videoprilogu:

I tako, imamo Istanbulsku konvenciju, pokrete #MeToo i #spasime, ali očito i dobri stari hrvatski #nikomeništa.

“Idem na posao. Normalno je da ćemo se žaliti na ovakvu presudu. I dalje tvrdim da nisam nasilnik”, rekao je Tomašević netom nakon presude.

Osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, a postane li ova odluka pravomoćna, ni tada ne mora dati ostavku. Zakonski, bez posla ostaje jedino ako bude osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od mjesec dana.

“Treba neka kazna za takva nedjela. Pa makar i ova mala. Neka vide žene da treba prijaviti. Ja mislim da će im to biti poticaj. To što sam se ja eksponirala u javnost, morala sam”, rekla je pak Mara Tomašević.  

Ovog je mjeseca javnost ostala šokirana presudom policajcu koji je oslobođen za dokazano seksualno nasilje nad kolegicom zato što je to – napravio samo jednom.

“Tu su išla njegova nagovaranja gdje je on spustio sjedalo svoje pa je rekao da to napravim i ja. Ja nisam htjela. Onda se lijevom rukom spustio meni po bedru i meni govorio da je on specijalac. Da se on naradio, da se on naj…. p… To je bilo zašto ja ne želim to. Pa sam mu ja maknula ruku na mjenjač, onda mi je opet prošao rukom po bedru. Sjećam se da sam gledala ravno i da mi je primio glavu i pokušao okrenuti da me poljubi”, ispričala je za RTL-ovu Potragu napastovana policajka.

Sutkinja je još k tome odlučila da policajka mora platiti i njegove sudske troškove. Nakon toga se dogodio presedan, predsjednik Vrhovnog suda ispričao se žrtvi zbog oslobađajuće presude.

Ova, ali i brojne druge sudske odluke obeshrabruju žene da prijave nasilje.

“Definitivno ih odvraća jer mi vidimo koliko su dugi i mučni ti procesi za žrtve nasilja. I koliko je užasno da netko bude oslobođen i žrtva mora platiti sudske troškove. Ponavljam, treba se javiti udrugama koje se bave nasiljem jer one se dugo bave time i ne puštaju stvari tako lako kao žrtva koja je umorna od svega i nema novca”, kaže dugogodišnja aktivistica Sanja Sarnavka.

Od prvog dana 2020. presude poput one Tomaševiću više nisu moguće. Zbog izmjena Kaznenog zakona i onog o zaštiti od nasilja u obitelji za ovakve slučajeve propisuje se minimalno jedna godina zatvora, a ne uvjetna.

“Ja sam osobno i kao članica inicijative ‘Spasi me’ zgrožena takvim razvojem slučaja. Smatram da osoba koja je počinila dva kaznena djela na štetu svoje supruge, a koja je ujedno i župan, to je funkcija koja je odgovorna, za takva dva kaznena djela ta osoba dobije 10 mjeseci i rok kušnje od dvije godine… To je sramotno”, rekla je Una Šeparović, članica inicijative “Spasi me”.

Prosvjedi inicijative “Spasi me”, pokret “Me too”, ratificiranje Istanbulske konvencije – svemu tome svjedočili smo unatrag dvije godine. Zakoni su pooštreni, ali žrtve obiteljskog nasilja i dalje su nedovoljno zaštićene.

“Ostalo je otvoreno pitanje nacionalnog SOS telefona za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. I ostalo je upitno otvaranje šest skloništa za žrtve nasilja u županijama. U šest županija ih i nema! Mi smo u ime Inicijative poslali jedan zahtjev za ponovnim sastankom u Vladi, ali još nismo dobili odgovor. To je trebalo biti do 1.siječnja. Do 1. siječnja mi smo prošle godine na sastanku u ožujku u Banskim dvorima dobili rok za sve te mjere da će biti uvedene”, kaže Šeparović.

Ali još nisu. Pitali smo i Ministarstvo pravosuđa za izjavu na ovu temu. Nismo ju dobili jer su “zauzeti predsjedanjem Europskom unijom i sutrašnjim sastankom ministara unutarnjih poslova i pravosuđa”. A vidimo da na pravosuđu i curi!

“Treba suce educirati, specijalizirati. Treba napraviti analizu koliko je takvih slučajeva na sudovima, zašto se tako dugo vode. Kakva je slika stanja. Koji su trendovi. Kakva je vrsta nasilja. Na koji način educirati policiju da to prepozna. Kako educirati socijalne službe da reagiraju”, poručila je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Svakih 15 minuta jedna osoba u Hrvatskoj trpi neki oblik nasilja, a da će ih sustav zaštititi – u to se očito još ne možemo pouzdati.

Vijesti.hr

Exit mobile version