Suša hara Europom, a uskoro i našim novčanicima!

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Sušu, koja mjesecima hara Europom, Hrvatska je zaobišla, ali nisu kiša i tuča

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Od jeseni se u Hrvatskoj očekuje poskupljenje voća i povrća, ali i mliječnih proizvoda. Posljedica je to velikih suša koje haraju Europom već mjesecima, zbog čega bi moglo doći do nestašice hrane.

Sušu, koja mjesecima hara Europom, Hrvatsku je zaobišla, ali nije kiša i tuča koja je ovom mladom bračnom paru uništila usjeve u njihovom OPG-u.

“Ove godine zbog kiša, zbog loših vremenskih uvjeta, dosta nam je rajčice propalo. Napale su ih gljivične bolesti i sad nema lista, pa ona trune. Izgubili smo gotovo cijeli urod”, kaže Mateja Novak, poljoprivrednica.

A da nemaju plastenike i navodnjavanje koje još nisu isplatili, ne bi imali ni ove ekološki proizvedene rajčice. Cijenom, kažu, teško mogu konkurirati uvoznim proizvodima pa su se usredotočili na kvalitetu kojom stvaraju svoje stalne kupce.

“Naše cijene su ovdje niže nego cijene eko povrća na tržištu, ali normalno nešto više od konvencionalnog povrća. Recimo, rajčica je naša 12 do 16 kuna. Trenutno je na tržnici, pa tako šest do osam, dok je ekološka 20 pa čak i više”, kaže Mateja.

Europska je komisija najavila nestašicu i porast cijena hrane zbog suša koje su opustošile Europu. To će Hrvati osjetiti već u jesen, jer hranu najviše uvozimo. Rast cijena očekuju mljekari koje trenutno spašava visoka cijena maslaca.

“Ne možemo raditi maslac, proizvoditi maslac bez drugih proizvoda, koji su vezani uz njega. Svi ti proizvodi su pod velikim uvoznim pritiskom. Zbog toga moramo držati cijenu maslaca kakva jest”, kaže Josip Čefko, voditelj projekata u mini mljekari.

Zasad su, kažu, otkupne cijene mlijeka stabilne i u prosjeku Europske unije.

“Cijene su trenutno minimalne što se tiče kompletno mliječnih proizvoda. Tako da jedini smjer u kojem cijena može ići je gore”.

Jer zbog prekomjernog se uvoza teško bore s konkurencijom, a ni državni nameti im ne olakšavaju situaciju. Baš kao ni većini građana kojima će ovo poskupljenje, nakon ispražnjenih džepova na godišnjem odmoru – biti – novi udarac.

Irena Pirjać

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari