Svaki drugi dan u Hrvatskoj napadnut policajac! Predstavljamo elektrošoker koji traže

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Policijski sindikati jedinstveni – policija mora dobiti veće ovlasti, ali i elektrošokere – koje su pokazali pred našom kamerom

Posljednja dva dana u Splitu – dva vatrena obračuna! Nakon što je pljačkaš kioska nožem ozlijedio četvoricu policajaca koji su ga potom zaustavili pucnjevima u nogu – sinoć novi krvavi sukob.

Ovaj put – svađa dvojice muškaraca ispred kafića završila je tako što je jedan propucao drugog hicima iz pištolja. Obojica su otprije poznati policiji, koja traga za napadačem.

Istovremeno, statistika govori da se u Hrvatskoj svaki drugi dan dogodi napad na policajce.

Baš zato, policijski sindikati su jedinstveni – policija mora dobiti veće ovlasti, ali i elektrošokere – koje su pokazali pred našom kamerom.

Ivan Giljanović je 37-godišnjak za kojim traga policija. I to zbog pokušaja ubojstva kasno sinoć ispred jednog splitskog kafića. Sve koji imaju bilo kakvu informaciju o njegovom kretanju, policija moli da se dojavi na 192.

Što se to događa u Splitu u posljednja dva dana? Četvorica policajaca ranjena su dok su pokušavali spriječiti jednu provalu.

Kakav je to osjećaj kad moraš potegnuti oružje, najbolje zna Nikola Kajkić koji se i sam kao policajac našao u toj situaciji, kad je bio pokušaj ubojstva njegovog kolege.

“Ja znam koje su to psihičke traume, koji su to šokovi, brojna izvješća, komplicirane metode koje sustav provodi i na posljetku državno odvjetništvo istražuje da li je bilo prekoračenja uporabe ili nije, a pazite – samo ste zaštitili nečiji život”. kaže Nikola Kajkić iz Nacionalnog sindikata policije.

Broj napada na policijske službenike zabrinjava. 2016. napadnuta su 144 policajaca. Prošle godine, 138. Od toga je 9 žena. Policajce najviše napadaju prilikom osiguranja (76), slijedi održavanje javnog reda i mira (15) pa u kontroli prometa (9)i privođenju. U većini slučaja to je tjelesnom snagom.

Da stvar bude gora – samo je jedan zakon i to iz 80-tih koji spominje napade na policajce, koji kazne još uvijek ima u njemačkim markama.

Sindikati stoga – predlažu elektrošokere i tejzere.

“U situaciji kad postupate prema osobi koja je naoružana hladnim oružjem, znači nožem odvijačem ili nešto, znači vi nemate nekih prevelikih opcija, što je često situacija – to se sve ne bi dogodiolo, da smo imali taj tejzer”, kaže glavni povjerenik Sindikata policije Hrvatske Dario Umljenović.

Uz nekorištenje šokera i tejzera – problem je i u zakonskim odredbama, što policija prije nego nešto poduzme mora sumnjivcu reći milijun upozorenja.

“Stoj, prestani sa činjenjem kaznenog djela, uporabit ću sredstva prisile, upotrijebit ću vatreno oružje, ponovno upozorenje da to ne čini, nakon toga jedan hitac u zrak i tek onda je dozvoljeno uporaba vatrenog oružja”, govori Kajkić.

A tek tu počinju problemi – od brojnih izvješća, opravdanja je li oružje upotrebljeno zakonito, je li sila napada bila izjednačena, na kraju sve može završiti i disciplinskim postupkom. I to samo jer je zaštitio nečiji život.

O ovoj temi u RTL-u Danas razgovarali smo s bivšim načelnikom kriminalističke policije Željkom Cvrtilom.