Sve više Hrvata na bolovanju: ‘Stvarno je bio na fizikalnoj, no onda je uzeo kamion i otišao u Italiju’

Foto: Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Prema analizama Hrvatske udruge poslodavaca upravo je svako peto bolovanje lažno

U Hrvatskoj je sve manje radnika, a i oni koji rade iz godine u godinu su sve više na bolovanju, što poslodavce stoji 4 milijarde kuna na godinu.

U odnosu na europski prosjek hrvatski građani gotovo su dvostruko više na bolovanju. Istražili smo koji su najčešći razlozi odlaska na bolovanje, kako im i treba li im uopće stati na kraj?

Bolovi u leđima – upravo je to najčešći razlog bolovanja. No, za liječnike najveća boljka je to što pacijenti dugo čekaju na pretage čime se dani ostanka kod kuće produljuju.

”Bilo bi nama od izrazite pomoći kada bi nam osiguravatelj pripomogao da se smanji vrijeme čekanja na dijagnostičko terapeutske postupke i isto tako na prve preglede”, kazala je Davorka Došen, liječnica obiteljske medicine.

Kažu da su lažna bolovanja rijetkost te da mnogi pacijenti osobito oni koji rade kod privatnika bolovanja izbjegavaju.

”Na bolovanju sam bio za cijeli radni vijek samo kad sam strgal nogu i kad sam bio na operaciji kad sam imao 25 godina”, rekao je Darko Petrinac iz Zagreba.

”Imam 31 godinu od toga 7 radnog staža i nikad nisam bio na bolovanju”, kazao je Domagoj Matošević iz Zagreba.

No, prema podacima HZZO-a broj bolovanja posljednjih godina raste. Dok je HZZO u prvih devet mjeseci prošle godine na naknade potrošio gotovo 900 milijuna kuna, a godinu prije više od milijardu, poslodavci tvrde da na bolovanja svojih radnika svake godine potroše 4 milijarde kuna.

”Uz ono što plaćamo za zdravstveno osiguranje još 2 milijarde se plaćaju bolovanja, a ovaj indirektan trošak koji nastaje kada imate radnika na bolovanju morate naći zamjenu, morate se organizirati morate interne resurse, morate školovati nekog čovjeka koji je u vašoj tvrtki još nekih milijardu do dvije kuna”, rekao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Prema analizama Instituta za upravljanje apsentizmom, broj dana bolovanja, u posljednje dvije godine, narastao je za više od dva milijuna, a u odnosu na prosjek Europske unije od 7,4 dana bolovanja u Hrvatskoj ih je gotovo dvostruko više.

Ima i onih koji su spremni na zloupotrebe pa tada tvrtke angažiraju privatne istražitelje.

“Pratnjom i prismotrom na terenu utvrdili smo da je djelatnik stvarno išao na fizikalnu terapiju u jednu od zagrebačkih bolnica, međutim kad bi se vratio kući uzeo bi kamio na njega bi natovario prikolicu, otišao bi u Italiju kupio dva vozila koje bi sam stavio na prikolicu i kamion, vratio se nazad”, ispričao je za RTL privatni istražitelj Goroslav Šmaguc.

A i prema analizama Hrvatske udruge poslodavaca upravo je svako peto bolovanje lažno.

Gostujući u RTL-u ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako podatak o tome da dvostruko više Hrvata ide na bolovanje – nije točan

“Podatak nije točan. Mi nažalost imamo bolovanja. Ima zlouporaba i to treba kontrolirati. Hrvatska nije iznimka, s tim, naglašavam, ima zlouporaba”, kazao je ministar Kujundžić.

Na pitanje jesmo li doista toliko bolesna nacija, kako kažu rezultati Bloombergove liste najzdravijih nacija, na kojoj je Hrvatska 31., vrlo blizu nezdravog SAD-a, a vrlo daleko od drugih mediteranskih zemalja, ministar kaže kako smo u sredini.

“Hrvatska po pojavnosti bolesti, smrtnosti je negdje u sredini u svijetu. Kao i u kvaliteti zdravstvenog sustava. Trebamo poraditi na prevenciji. Treba se mijenjati i poboljšavati”, poručio je ministar.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari