Svi već dva dana žučno raspravljaju o Josipi Lisac: RTL je napravio ‘Lijepu našu’ kakvu još niste čuli!

Idi na originalni članak

Pjevale su je tisuće ljudi, maštoviti turisti, političari, uspješni sportaši, glazbene dive, dječji talenti…

Oglas

Pjevale su je tisuće ljudi, maštoviti turisti, političari, uspješni sportaši, glazbene dive, dječji talenti koje tek čeka blistava glazbena budućnost. Posljednja izvedba himne “Lijepa naša”, koju je izvela Josipa Lisac podijelila je javnost, ali nije samo njoj pripala čast zapjevati hrvatsku himnu.

Hrvatska himna pjevala se na brojnim svečanim događajima, a neke interpretacije su i ušle u povijest.

RTL je napravio kompilaciju upečatljivih izvedbi “Lijepe naše” koju poslušajte u videu:

Za svakog izvođača pjevanje himne iznimna je čast. Iako nema nekih strogih pravila kada je riječ o izvođenju “Lijepe naše”, glazbenici uvijek, kako smo vidjeli i u slučaju Josipe Lisac, koriste umjetničku slobodu. I RTL-ovi sugovornici kažu da je to stvar izbora – netko voli klasičnije aranžmane, netko modernije. Ističu, sve to, ne umanjuje tremu koju svaki glazbenik ima kada pjeva “Lijepu našu”.

“Himna je Sveto pismo…”

“Himna je Sveto pismo, bila hrvatska, talijanska… Imate zadanu strukturu, i u našem klasičnom svijetu mi, Zagrebačka filharmonija, to redovito i čini tako i nema odstupanja niti lijevo niti desno”, kazao je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

“Svaki izvođač to doživljava na svoj način. Ja bih, recimo, izveo himnu energičnije, robusnije, herojskije kako bi to rekla moja prijateljica Josipa Lisac, ona je to otpjevala malo slow, na svoj način. Nema pravila kod pjevajne himni, da ima, onda bi svaki vojni orkestar to odsvirao uvijek isto”, kaže glazbenik Đani Stipaničev.

Vijesti.hr

Exit mobile version