TJEDAN MOZGA: Hrvatska po broju moždanih udara debelo iznad europskog prosjeka

Mozak je težak otprilike kilogram i 400 grama, a u njega stanu sva ljudska sjećanja, ideje, znanje i strahovi. Osim odljeva mozgova, Hrvatsku muče i drugi moždani problemi

Mali, srednji, veliki. Svejedno, jer veća glava i mozak – ne znači i da ste pametniji. Naučili su to i srednjoškolci. Kako se razvija mozak djeteta u prve tri godine života, ali i prije samog rođenja – jedna je od tema 16. Tjedna mozga.

“Prve godine života su općenito najvažnije za cjelokupno formiranje mreže unutar mozga. Nije toliko bitno koliko stanica mi unutra mozga imamo, nego bitna je stvar kako se oni umrežavaju.

Poremećaji i smetnje koje susrećemo u kasnijim fazama života, a mnogi od njih su psihološke prirode – svoje korijene vuku od djetinstva”, objašnjava dr. med. Goran Ivkić s Hrvatskog Instituta za istraživanje mozga.

Što onda treba činiti? Ivkić savjetuje: u svemu je bitna mjera jer su današnja djeca ponekad prezasićena informacijama, ali i tehnologija je dostupnija nego ikad.

“Mozak je najvažnije je da se bavi rješavanjem problema koje do sada NIJE RADIO. Dakle baviti se rutinskim poslovima koje do sad nije radio. Nekomu tko se bavio šahom – njega staviti u modelarstvo. Dati mu da sastavi brod ili helikopter od lego kockica naprimjer”, tvrdi Ivkić.

Za buđenje mozga u Mozgaonici je više od stotinu didaktičkih igara. Mogu se igrati na tisuće različitih načina, a na raspolaganju su odraslima i djeci.

“Najvažnije je koncentracija i kreativnost i misliti izvan okvira. Kad smo djeca, mi već mislimo izvan okvira. Kad smo odrasli već smo naviknuli na neki poseban način razmišljanja. Zato kad su odrasli tu – vidi se više ta promjena”, objašnjava Dragitza Raštegorac Grubišić, voditeljica Mozgaonice.

I križić-kružić je jedna od igri za testiranje brzog načina razmišljanja. Jedan – nula, a da stvar bude gora i još kompliciranija tu je 3D križić – kružić. Devet mogućih polja sada se množi s tri. Tako se potiče vježbanje motorike i logičko razmišljanje jer pobjeda je moguća na nekoliko razina.

I ne samo u tjednu mozga, nego uvijek – ne zaboravite – i to je organ koji treba vježbati. S njim – treba se okrenuti i zdravijem načinu života jer Hrvatska je daleko iznad europskog prosjeka po broju moždanih udara.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari