TRAGOM EKSKLUZIVNE SNIMKE Vatrogasac iz S. Broda: ‘Crodux laže’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Suočili smo ministra s videom pravih razmjera katastrofe u Slavonskom Brodu: Ćorić prebacio odgovornost na vatrogasce

Ne odustajemo – nastavljamo raspetljavati priču oko razmjera katastrofe s kojom se već tjedan dana bore građani Slavonskog Broda. Nakon što je RTL-ov istraživački magazin Potraga objavio snimke prema kojima se može zaključiti da je količina nafte koja je iscurila puno veća od onoga što tvrdi Crodux, pokušali smo suočiti s tom snimkom ministra zaštite okoliša.

No, Tomislav Ćorić snimku nije želio pogledati, već je prozvao vatrogasce koji su snimku i napravili odmah nakon incidenta. Naime, površina koju su zalili pjenom velika je oko tisuću četvornih metara. Vatrogasci tvrde da je nemoguće da je u zemlju ispušteno samo 150 litara nafte, kao što tvrdi naftna tvrtka.

Dobra je vijest za građane Slavonskog Broda da je završen prespoj cjevovoda na vodocrpilište u Sikirevcima – a pitka voda iz novog vodovoda trebala bi doći do kraja sljedećeg tjedna. No, Brođani nakon najnovijih spoznaja o razmjerima kastrofe – viđenim na RTL-u – traže odgovore.

Snimke koje je objavio RTL koje zorno prikazuju izljevanje nafte kod vodocrpilišta Jelas otvorile su oči mještanima Broda kojima je zatrovana voda, a I pokazala da izjave tvrtke Crodux koja je izvodila radove, ne djeluju uvjerljivo.

Crodux govori da se izlilo 150 litara nafte. Vjerujete li u to?

“Ne vjerujem”, jasno će Mijo iz Slavonskog Broda.

“Ne vjerujem jer one snimke što smo svi jučer vidjeli u gradu, ono je očigledno da se pričaju neistine. To i mala djeca znaju da nije točno”, dodaje Ronalda.

Gradonačelnik Slavonskog broda, na dojavu vatrogasaca koji su prvi izašli na teren, hitno je reagirao I pozvao inspekciju Ministarstva zaštite okoliša, ali I sam je iznenađen izjavama nakon što se dogodila eko-katastrofa.

“Njihova inspektorica je je bila 28. na terenu, čudi me da nije primjetila da je to toliko puno više nego što se pričalo u prvi mah. Tako da, upravo zbog toga što je vodocrpilište blizu smo tražili da se hitno intervenira”, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Iz tvrtke Crodux više nema izjava o količini istečene nafte, ali nas informiraju kako taj slučaj ne može biti povezan s trovanjem vode te će u narednim danima izaći s izjavama u javnost kojima će informirati građane o tome. No do tada, građani I dalje po vodu idu na gradske spremnike.

Može li se živjeti na ovakvoj vodi?

“Na ovakvoj iz cisterni može”, kaže Đuro.

A onoj iz slavine?

“Ne može”, jasno će.

A majke brodske djece, na sutrašnji dan zdravlja pozivaju građane da im se pridruže na mirnom prosvjedu prvo u Brodu a zatim I u Zagrebu, jer, kažu, dosta je trovanja! I zrakom i vodom.

“Idemo prvo za Zagreb, nije Zagreb preko svijeta, kao što kasnije nije ni Bruxelles, nije ni Strasbourg, gdje god treba, mi ćemo za svoju djecu ići. Na kraj svijeta”, poručuje Ivana Smolčić Jerković.

No nadaju se, prije tog velikog puta – konačno će dobiti konkretna rješenja.

U prilogu pogledajte analizu našeg Borisa Miševića.